Hlavní obsah

Oslava, nebo urážlivé gesto? Ruští hokejisté reprezentovali v sovětských dresech

Pro hokejové reprezentace byl předvánoční turnaj Channel One Cup v Moskvě poslední ostrou zkouškou před únorovým startem olympijských her v Pekingu. Největší rozruch nezpůsobil žádný výsledek, ale výběr domácího Ruska, který v duelech nastoupil v retro dresech sovětské sborné.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Rusové oblékli retro dresy i v duelu s Českem, za ruskou brankou bojuje o puk Lukáš Sedlák.

Článek

U příležitosti 75. výročí ruského (sovětského) hokeje oblékla reprezentace proti Česku, Kanadě a Švédsku dresy z roku 1956, kdy poprvé vyhrál Sovětský svaz zimní olympijské hry. Proti Finsku pak Rusové oblékli dres z roku 1972, kdy Sovětský svaz odehrál v rámci Série století v jednom měsíci osm utkání proti Kanadě.

Kromě tzv. retro dresů vlály v aréně moskevského CSKA, kde se převážná část turnaje odehrála, také sovětské vlajky. „Líbí se mi to. Sovětští hokejisté utvářeli historii sportu, byli jedni z nejlepších,“ uvedl dlouholetý kapitán sborné a dvojnásobný olympijský šampion Vjačeslav Fetisov. „Ale abyste hráli jako Sověti, musíte se tak cítit,“ dodal.

Kněz se stal v 50 letech hokejovým rozhodčím, chce sloužit lidem

Muži

V Česku a Finsku ale sovětské dresy vyvolaly velké vášně, a hlavně diskusi o tom, zda je vhodné v podobných uniformách nastupovat. Ať už z hlediska historického, tak z důvodu současné politické situace mezi Ruskem a Ukrajinou.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruského obránce Alexandra Nikišina napadá Fin Marcus Granlund.

„Jsem překvapen i zklamán tím, že Rusům bylo umožněno, aby v těch dresech nastoupili. Ta čtyři písmena (SSSR) na hrudi symbolizují režim autoritářského imperialismu. Režim, který zabil miliony nevinných lidí. Je to urážlivé gesto, které do sportu nepatří,“ napsal například bývalý finský premiér Alexander Stubb.

„Je nemožné spočítat, kolik nevinných životů padlo za oběť komunistickému režimu v Sovětském svazu. Nesmyslné čistky, invaze do Československa i okupace baltských zemí, to všechno vyvolává negativní emoce, a především v zemích dříve známých jako země východního bloku,“ napsal ve svém komentáři finský triatlonista Marcus Lindqvist.

Ruský šachový velmistr Garri Kasparov na Twitteru napsal, že SSSR byl brutálním totalitním státem a oživovat ho z nostalgie je nechutné.

Právě na Twitteru byla zkratka CCCP (SSSR v azbuce) mezi finskými uživateli nejdiskutovanějším tématem po duelu s Ruskem.

„Hlavní zprávou je, že Finsko porazilo Sovětský svaz 3:2. Dokud se nezmění tamní režim, budu Rusko a Sovětský svaz používat jako dvě zaměnitelná synonyma,” napsal na stejné platformě bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves.

Ruská hokejová reprezentace už v minulosti retro dresy se sovětskou tematikou nosila. Nastoupila v nich například v roce 2015 během Evropské hokejové tour v Tampere (a znovu proti Finům). V roce 2008 dokonce sovětské dresy oblékli Rusové přímo v rámci duelu mistrovství světa proti Itálii v kanadském Halifaxu.

Anketa

Je v pořádku, že Rusové oblékli sovětské dresy?
Ano
49,2 %
Ne
50,8 %
Celkem hlasovalo 7078 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám