Hlavní obsah

Orbán: V Evropě je na straně míru už jen Maďarsko a Vatikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Podle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána se Evropa nepřímo dostala do války s Ruskem. „Na straně míru je už dnes v Evropě pouze Maďarsko a Vatikán,“ shrnul v sobotu ve svém projevu, v němž zhodnotil uplynulý rok.

Foto: MTI, Bez zdroje

Viktor Orbán při svém projevu

Článek

Maďarský premiér upozornil, že pokud někdo při válečném konfliktu dodává jedné straně zbraně, informace z družic, cvičí vojáky a dodává peníze na chod státu a druhou stranu přitom postihuje sankcemi, dostává se nepřímo do války.

„Začínalo to přilbami a teď už jsme u dodávek tanků, výhledově i letadel a zanedlouho budeme slyšet o takzvaných mírových jednotkách,“ uvedl Orbán. Podle předsedy maďarské vlády je situace nebezpečná, jako když se náměsíčný dostane na střechu budovy.

Orbán zároveň zdůraznil, že členství v NATO je pro Maďarsko velmi důležité, protože se nachází ve východní části západního světa. „Historie nám neumožňuje ten luxus, abychom si mohli pohrávat s myšlenkou neutrality,“ dodal maďarský premiér. Orbán připomněl, že v ukrajinské armádě bojují i příslušníci maďarské menšiny ze Zakarpatska.

Předseda maďarské vlády se také vrátil k tématu, že Spojené státy poslaly do Budapešti jako velvyslance „lisovacího člověka“ (velvyslanec se jmenuje David Pressman, Orbán jeho příjmení odvodil od maďarského slova préselni, tedy lisovat – pozn. red.), aby „vlisoval“ Maďary do války. „Doufám, že příště nepošlou Pucciniho (od slova puč - pozn. red.),“ konstatoval Orbán.

Podle něj je míru na Ukrajině možné dosáhnout okamžitým příměřím a rusko-americkými mírovými jednáními. „Čím později se tak stane, tím větší cenu budeme za mír platit,“ míní Orbán.

Haló v Maďarsku: Dorazil velvyslanec USA. S manželem a dětmi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám