Hlavní obsah

Orbán se chystá i s celou vládou do Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko a Gruzie se chystají dál prohlubovat speciální vztahy. Maďarský premiér Viktor Orbán ve španělské Granadě oznámil, že příští týden v doprovodu svých ministrů zamíří do Tbilisi za předsedou gruzínské vlády Iraklim Garibašvilim. Ten Orbána veřejně označuje za „ukázkového politika“ či „bojovného křesťana“. Oba politiky spojuje v kontextu Evropy pozitivní přístup k Moskvě a odmítavý postoj k sexuálním menšinám.

Foto: Profimedia.cz

Irakli Garibašvili a Viktor Orbán, archivní foto

Článek

Obě země loni v říjnu podepsaly deklaraci o strategickém partnerství.

Orbán před zahájením neformálního setkání lídrů zemí EU v Granadě ujistil, že je nejoddanějším spojencem vstupu Gruzie do Evropské unie. Důvodem, proč země dosud nezískala status kandidátské země, je podle maďarského premiéra „egoismus šéfů (unijních států)“.

„Nechtějí vám poskytnout potřebné finanční prostředky, lze to označit za únavu z rozšiřování. Je to k vaší zemi naprosto nespravedlivé. Jsem nejoddanější stoupenec vašeho členství. Odvedli jste výbornou práci a moc vás potřebujeme,“ cituje Orbána gruzínská agentura News Georgia nebo Echo Kavkaza.

Rozhodnutí, zda Gruzie získá status kandidátské země, by mělo padnout do konce tohoto roku.

Gruzínská vláda chce impeachment prozápadní prezidentky. Bojí se zatažení do války

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám