Hlavní obsah

Orbán bude vetovat evropský rozpočet, i kdyby Polsko ustoupilo

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko je nadále odhodlané zablokovat unijní rozpočet a fond obnovy. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátek pro rozhlasovou stanici Kossuth rádió řekl, že Budapešť nadále žádá oddělení ochrany právního státu od vyplácení evropských peněz.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Reagoval tak na prohlášení polského vicepremiéra, který ve čtvrtek naznačil, že Varšava by mohla v otázce veta ustoupit, pokud Evropská unie bude garantovat, že nový mechanismus se nebude zneužívat proti členským státům.

Británie má vakcínu díky brexitu, naznačil Orbán

Orbán kritizoval, že Evropská unie ještě neschválila vakcínu proti novému druhu koronaviru, a upozornil, že Velká Británie už začíná očkovat své občany proti covid-19 vakcínou od Pfizer a BioNtech.

„Zdá se, že kdo vystoupil, jde po vlastní cestě, hledá vlastní řešení, může dříve ochránit zdraví a životy svých občanů než my, kteří jsme zůstali,“ poznamenal předseda maďarské vlády.

Británie se nicméně potýká s tím, že firma Pfizer už oznámila, že není schopna dodat objednané množství vakcíny.

Pfizer dodá Britům jen část slíbených vakcínových dávek, zdravotníci zatím ostrouhají

Evropa

Kabinet v Budapešti zvažuje použití ruské vakcíny Sputnik V. Maďarští lékaři se v Moskvě seznámili s výrobou ruské vakcíny. Budapešť doveze v prosinci malé množství této očkovací látky, která se v zemi bude testovat. Větší množství vakcíny by Rusko mohlo dodat v polovině ledna příštího roku. Kromě dovozu vakcíny by se mohlo začít jednat také o výrobě Sputniku V na území Maďarska.

Maďarsko a Polsko vetují unijní rozpočet. Kvůli podmínce s vládou práva

Ekonomika

Vakcínu Sputnik V vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji. Preparát schválily ruské úřady v srpnu. K očkování jsou třeba dvě dávky. Ruské úřady zprvu ohlásily, že Sputnik V dosahuje účinnosti až 92 procent, později číslo zvýšily na 95 procent. V Rusku již probíhá vakcinace takzvaných rizikových skupin, mezi nimiž jsou lékaři a učitelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám