Hlavní obsah

Omezit ukrajinské obilí. Francie se připojila k Polsku, jde o miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o 1,2 miliardy eur (30,3 mld Kč) může Ukrajinu připravit nejnovější tlak na omezení ukrajinského zemědělského vývozu, především obilí. Francie se totiž připojila v požadavcích na restrikce k Polsku, což ohrožuje jednání o prodloužení přístupu Kyjeva k volnému obchodu s EU o další rok, informoval s odvoláním na tři evropské diplomaty web Politico.

Foto: Lukasz Glowala, Reuters

Polští farmáři protestují v Gdaňsku, 20. února 2024

Článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a polský premiér Donald Tusk během summitu Výmarského trojúhelníku (Polsko, Německo, Francie) minulý týden vyzvali k podpoře Ukrajiny, která už dva roky odolává ruské útočné válce. Přesto se Paříž podle webu Politico připojila k Varšavě a nejspíš se podvolí tlaku svých zemědělců, kteří tvrdí, že nemohou konkurovat levným dovozům z Ukrajiny.

Změna francouzského postoje, která může způsobit, že unijní země neschválí prodloužení ukrajinského přístupu k volnému obchodu s EU, může Ukrajinu podle odhadů připravit až o 1,2 miliardy eur (30,3 mld. Kč) příjmů ze zemědělského exportu.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Traktory na dálnici A4 poblíž francouzského města Jossigny

„To je obrovská rána pro zemi, která potřebuje veškerou pomoc, již může dostat,“ řekl webu pod podmínkou anonymity jeden z diplomatů zasvěcených do vývoje událostí. „Unijní státy, které nejvíce ukazují svou podporu Ukrajině, jsou také těmi, které jí nejvíc škodí,“ dodal.

Francouzští farmáři uspěli. Vláda po protestech upustila od zvýšení daně na zemědělskou naftu

Ekonomika

Premiér Tusk se podle webu zoufale snaží potlačit masové protesty polských farmářů, které mohou ohrozit jeho křehkou vládní koalici. Požadavky polských demonstrantů se přitom soustředí na omezení ukrajinského zemědělského dovozu. Prezident Macron, který čelí podobným venkovským nepokojům, se už obrátil na Brusel, aby zmírnil tlak na domácí výrobce.

Omezení, která nyní společně s Tuskem prosazuje, by rozšířila seznam ukrajinských zemědělských produktů a zahrnula by rok 2021 do referenčního období pro výpočet limitů pro bezcelní dovoz do EU. To je další špatná zpráva pro Kyjev, protože předválečný vývoz potravin z Ukrajiny do EU byl v tomto roce mnohem nižší.

Polští zemědělci se vrátili do Varšavy. Před Sejmem se střetli s policií

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám