Hlavní obsah

Polští zemědělci se vrátili do Varšavy. Před Sejmem se střetli s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polští zemědělci protestující od 9. února proti zemědělské politice Evropské unie a dovozu laciných potravin z Ukrajiny se vrátili do Varšavy. Zatímco před týdnem jich bylo v ulicích metropole asi 30 tisíc, ve středu odhadují organizátoři jejich počet na sto tisíc. Došlo i na půtky s policií, když se někteří z farmářů pokoušeli násilím dostat do Sejmu.

Polští zemědělci se vrátili do Varšavy. Před Sejmem se střetli s policiíVideo: Reuters

 
Článek

„Před sídlem Sejmu protestující zemědělci zaútočili dlažebními kostkami na policisty, kteří jim bránili v násilném vniknutí do Sejmu. Několik strážců zákona je zraněných a nejagresivnější farmáři byli zadrženi,“ informoval server natemat.pls odklazem na policejní zdroje.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Protest polských zemědělců před kanceláří premiéra Donalda Tuska

Protest byla naplánován na 11. hodinu před kanceláří premiéra Donalda Tuska, ale první demonstranti je v Ujazdowských alejích objevili mnohem dříve. „Zapálili přivezené staré pneumatiky, ale i rakev symbolizující pohřeb polského zemědělství s nápisem Farmář žil 20 let - zabil ho Green Deal. Kromě toho měli transparenty s hesly proti Ukrajině a EU,“ informovali reportéři stanice Polsat.

Proti nejagresivnějším demonstrantům, kteří zapalovali ohně, zasáhla policie. Kromě toho zemědělci do hlavního města přivezli vejce a hnůj.

Poláci vysypali ukrajinské obilí. Sklízíme ho v neprůstřelných vestách, reagují Ukrajinci

Evropa

Vadí green deal a zboží z Ukrajiny

Shromáždění zemědělci požadovali, aby vláda Donalda Tuska, které nastoupila do funkce před necelými třemi měsíci, odstoupila od green dealu, který by měl pomoci snížit emise skleníkových plynů a umožnit dosažení klimatické neutrality v roce 2050.

„Jsme tu proto, abychom řekli premiérovi Tuskovi, co nás trápí a o čem by měl vědět. Chceme, aby polské úřady utěsnily hranice s Ukrajinou, aby se na polský trh nedostávaly levné zemědělské produkty od nich,“ řekl jeden z vůdců protestu.

„Přišli jsme sem od Tater i z Baltu. Všichni mluvíme stejně - green deal nás všechny zlikviduje. Pokud nás vláda neochrání, padneme,“ dodal další.

Protestujeme nejen tady ve Varšavě, ale v celém Polsku. Jsou tu s námi horníci, hutníci, pracovníci z potravinářského sektoru i z automobilového průmyslu,“ řekli odpoledne zemědělci před budovou Sejmu, kam se protest přesunul. Vadilo jim, že policie valné většině z nich nedovolila vjet do Varšavy na traktorech.

Premiér Tusk se ve středu s protestujícími nesetkal. Vzkázal jim, že se za pár týdnů nedá napravit, co se systematicky pokazilo za uplynulých osm let. „Potřebujeme společně domluvená rozhodnutí,“ uvedl premiér a dodal, že zve zástupce zemědělství v sobotu do Varšavy na jednání, kde jim představí stabilizační opatření, která byla přijata v posledních dnech, uvedl týdeník wprost.

Polští farmáři táhnou na Varšavu

Evropa

Protest farmářů ochromil Polsko

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám