Hlavní obsah

Od Stracheho po skandálu odešla manželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Profesní život dnes už bývalého rakouského vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho je v troskách a ke katastrofě se řítí i manželství 49letého politika s 31letou Philippou. Ta se i s jejich čtyřměsíčním synem Hendrikem odstěhovala k rodičům, napsal časopis Insider.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Rakouský vicepremiér Heinz-Christian Strache s manželkou Philippou na letošním vídeňském plese v Opeře.

Článek

„Musím a chci být silná pro svého syna. Dává mi obrovské množství síly,“ řekla Philippa Stracheová v první reakci na skandál. Manžel podle ní udělal chybu: „Musí se k tomu postavit a žít s hořkými následky“.

Philippa o sobě tvrdí, že její pro ní přirozené dívat se dopředu. Soustředí se podle svých slov na dítě a práci týkající se ochrany zvířat.

Křehká blondýnka začala pracovat ve svých 18 letech pro poslanecký klub SPÖ (Sociálně demokratické strany Rakouska). Později byla tiskovou mluvčí kanadsko-rakouského miliardáře Franka Stronacha, který se pokoušel uspět v parlamentních volbách v roce 2013 se svou stranou Team Stronach. Když získal pouhých 5,7 procenta hlasů, z politiky se stáhl.

Phibi, jak Philippě říkají její přátelé, se vrhla na kariéru televizní moderátorky. V roce 2014 se seznámila na narozeninové oslavě s Heinzem-Christianem Strachem. O dva roky později se slavila svatba a letos 1. ledna přišel na svět jejich syn Hendrik. Strache je tak trojnásobným otcem, z předchozího manželství má dvě děti.

Současná politická krize je následek aféry, kde hlavní roli hraje video natočené v roce 2017 ve vile na Ibize. Zachycuje šéfa rakouských svobodných (FPÖ) Stracheho a šéfa poslanců FPÖ Johanna Gudenuse v rozhovoru s domnělou neteří ruského oligarchy. Politici slibují ruské investorce státní zakázky, pokud svobodným dopomůže k vítězství ve volbách.

O videu - podle všeho zinscenovanému - informovala média minulý týden. Strache, který účast na schůzce přiznal, už kvůli skandálu rezignoval na post ve vládě i ve straně.

Vládní koalice ÖVP a FPÖ se rozpadla a země podle všeho směřuje k předčasným volbám.

Reklama

Výběr článků

Načítám