Hlavní obsah

Italové budou moct do práce jen s potvrzením o bezinfekčnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie se stane první evropskou zemí, která bude po všech zaměstnancích požadovat, aby se prokazovali covidovými certifikáty. O novém opatření, podle něhož musí mít každý člověk na pracovišti doklad o očkování proti covidu-19, zotavení z této nemoci nebo o negativním testu na koronavirus, na svém čtvrtečním zasedání rozhodla vláda.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nové opatření začne platit 15. října, uvedla agentura ANSA. Ministryně pro regionální záležitosti Mariastella Gelminiová už ve středu řekla, že kabinet chce, aby nová pravidla platila pro zaměstnance ve veřejném i soukromém sektoru.

„Směřujeme k zavedení povinného zeleného pasu nejen pro pracovníky ve veřejném sektoru, ale i v tom soukromém. Očkování je jedinou zbraní, kterou proti covidu máme, a infekci můžeme zvládnout jen tak, že naočkujeme většinu populace," řekla Gelminiová rozhlasové stanici RAI.

Povinné očkování a certifikát i při vstupu na pracoviště, zvažují Italové

Koronavirus

Bez certifikátu nebude mzda

Zaměstnance bez covidového certifikátu může po pěti dnech zaměstnavatel vykázat z práce a pozastavit jim plat. Absence dokladu ale nemůže být důvodem k výpovědi, vyplývá podle agentury Reuters z textu vládního dekretu. Lidé, kteří budou toto nařízení ignorovat a vyrazí bez zeleného pasu do práce, mohou dostat pokutu 600 až 1500 eur (15 200 až 38 tisíc korun).

Italská vláda zváží povinné očkování proti covidu

Evropa

Otázka povinných covidových pasů rozděluje italskou veřejnost, jejich hlasitým odpůrcem je například šéf opoziční strany Liga Matteo Salvini. Kritici tvrdí, že jde o omezení osobních svobod a plíživý způsob, jak donutit lidi k očkování proti covidu.

Premiér Draghi se ve středu sešel s vedením odborů, aby mu své plány představil. Šéf odborů CGIL Maurizio Landini poté novinářům řekl, že klíčové je pro něj to, aby testy na koronavirus byly dostupné zdarma pro ty, kdo vakcínu odmítají. "Lidé by neměli platit, aby mohli pracovat," uvedl.

Na nepovolené obří párty u Říma tančilo 10 tisíc lidí z celé Evropy. Než zasáhla policie, byli pryč

Evropa

Itálie už v květnu zavedla povinné očkování pro pracovníky ve zdravotnictví, vakcíny musí mít i zaměstnanci v domovech pro seniory. Dosud bylo kvůli odmítnutí očkování suspendováno 728 lékařů, uvedla dnes jejich profesní federace. Od nového školního roku platí povinnost prokazovat se covidovými pasy i pro učitele, školní zaměstnance a univerzitní studenty.

Šedesátimilionová Itálie patří v Evropě k zemím, které pandemie zasáhla nejcitelněji. Má nejvíce obětí covidu-19 po Británii, kvůli infekci zemřelo přes 130 tisíc lidí. Plně očkováno je nyní asi 65 procent populace, 73 procent lidí má alespoň jednu dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám