Hlavní obsah

Obyvatelé Grindavíku dostali pár hodin na záchranu věcí. Čeká se další výbuch sopky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie umožnila obyvatelům islandského městečka Grindavík nakrátko se vrátit do jejich domovů, aby si mohli odnést své věci. Panují obavy, že se sopka v sousedství, která vybuchla dvakrát v prosinci a lednu, zřejmě chystá k další erupci.

Islandský Grindavík očekává další výbuch sopkyVideo: Marco di Marco, AP

 
Článek

Erupce sopky Sundhnúkagígaröðin na jihozápadě Islandu by mohla přijít velmi brzy, varovali už minulý týden odborníci s tím, že se země v oblasti v důsledku tlaku zvedá rychleji než před předchozí erupcí ze 14. ledna, po níž láva dotekla až do již evakuovaného čtyřtisícového rybářského města Grindavík, kde pohltila několik domů.

Policie nyní obyvatelům umožnila vzít si své věci, ale na místě se nesmějí zdržovat déle než šest hodin.

„Plán posledních dvou dnů, dnes a včera, byl přimět všechny obyvatele Grindavíku, kteří o to stojí, aby se vrátili domů a vzali si své věci. Dnes máme v Grindavíku tisíc lidí, včera to byl stejný počet,“ citovala ve středu agentura AP Hjördís Guðmundsdóttir, mluvčí islandského úřadu civilní ochrany.

Islandský Grindavík není bezpečný. Je možné, že ho láva zcela pohltí

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Islandští záchranáři v okolí Grindavíku při předchozí lednové erupci

Město bylo evakuováno už v listopadu po sérii zemětřesení, která způsobila velké trhliny v zemi. Později se vrátila jen hrstka obyvatel, ti poslední byli znovu evakuováni před zatím poslední lednovou erupcí.

Po prosincové erupci byly kolem města vybudovány ochranné zdi. Ty později velkou část proudu lávy skutečně odklonily, ale poblíž domů se otevřela trhlina v zemi, kudy pronikla láva, jež pak pohltila tři budovy.

Nedaleké geotermální lázně Blue Lagoon – jedna z největších turistických atrakcí Islandu – byly před několika týdny znovu otevřeny.

Před prosincovou erupcí byla tamní vulkanická oblast Svartsengi zhruba 780 let nečinná, podotkla agentura AP.

Foto: Marco Di Marco, ČTK/AP

Ulice evakuovaného islandského města Grindavík

„Vzhledem k tomu, že vše pokračuje podobným tempem jako předtím, očekává se, že v únoru, polovině nebo už počátkem února, nastane další průnik magmatu,“ citovala už minulý týden veřejnoprávní služba RÚV Kristín Jónsdóttir z islandského meteorologického úřadu.

Podle odborníků může jít o další sopečnou erupci, nebo o podobnou událost jako loni 10. listopadu, kdy se pod Grindavíkem nashromáždilo velké množství magmatu.

Jak lidé opouštěli Grindavík

První evakuace v rybářském městečku Grindavík byla nařízena 11. listopadu 2023 v souvislosti se stovkami otřesů, kvůli kterým popraskaly budovy a v silnicích se objevily trhliny.

Obyvatelé města se mohli domů nakrátko vrátit po první erupci z 18. prosince a trvale 23. prosince. Této možnosti ale využilo jen několik desítek obyvatel, podle ostatních byla situace příliš nebezpečná.

Několik posledních lidí musely islandské úřady urychleně evakuovat předminulou neděli 14. ledna večer, kdy se naplnily jejich nejhorší obavy a sopka u města vybuchla

Samotná erupce by podle Jónsdóttir mohla přijít velmi rychle. „Velmi rychle se to stalo už 18. prosince. Bohužel musíme žít s rizikem, že seismická aktivita vzroste třeba jen hodinu před erupcí,“ varovala.

Láva ve městě Grindavík. Záběry z dronu ukazují zničené domy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám