Hlavní obsah

Islandský Grindavík není bezpečný. Je možné, že ho láva zcela pohltí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grindavík

Sopečná erupce v Grindavíku na Islandu poprvé po 51 letech pohltila několik domů. Zároveň uvrhla obyvatele města do nejistoty. Podle agentury AFP netuší, kdy a zda se budou moci vrátit do svých domovů. Láva zaplavila také dálnici, která tam vedla.

Dálnici do ilsnadského Grindavíku zaplavila lávaVideo: AP

 
Článek

„Ta nejistota nás unavuje,“ řekla zkroušeně 43letá Erla Ósk Pétursdóttirová, jedna z obyvatelek města, které leží jen pár kilometrů od relativně nové vulkanické trhliny.

Sopečná erupce na okraji přístavního města Grindavík probudila Island předminulou neděli ráno. Město jen několik hodin předtím narychlo evakuovaly úřady, v poledne pak oranžově žhnoucí láva tři domy proměnila v popel.

Islandští meteorologové od té doby uvedli, že se sopečná aktivita uklidnila, v oblasti ale pokračuje „hromadění magmatu“. Grindavík, kde žily čtyři tisíce lidí, proto není bezpečný a nebude ještě několik dalších let.

Foto: Marco Di Marco, ČTK/AP

Vědci Islandské univerzity mají pro strach uděláno a provádějí měření a sbírají vzorky na hřebeni u aktivní částí erupční trhliny

Láva u Grindavíku požírá domy

Evropa

„Nevíme, jak dlouho bude (sopečná aktivita) pokračovat, ale může to trvat roky a je možné, že láva město pohltí,“ uvedl islandský geofyzik Magnús Tumi Gudmundsson, který tento týden na setkání v Reykjavíku odpovídal na otázky zhruba 500 obyvatel Grindavíku. Schůzky se zúčastnila i islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Platí hypotéku i nájem

„Musíme se připravit na to, že to bude dlouhé,“ uvedla Pétursdóttirová. Většina obyvatel jejího rodného města se podle ní smířila s tím, že Grindavík navždy opustí. Jejich prioritou je hlavně žít v bezpečí a vrátit se ke stabilní finanční situaci.

Mnoho rodin, překvapených rozsahem destrukce, se totiž ocitlo ve finanční tísni, protože musí i nadále splácet hypotéku a zároveň v případě, že nenašli místo u příbuzných, platit nově také nájem.

Foto: Marco Di Marco, ČTK/AP

Pohled zblízka na jižní aktivní část původní trhliny aktivní sopky v Grindavíku na islandském poloostrově Reykjanes

Páll Thorbjörnsson ale se svou budoucností ve městě, které je vystavěné na 800 let starém lávovém příkrovu, stále počítá, i když dálnici, která do něj vede, zaplavila láva a ztuhla. „Musíme tomu dát čas,“ uvedl realitní makléř. „Já nic nezmůžu, poslední slovo budou mít vláda a matka příroda,“ dodal.

Vidir Reynisson, šéf islandské civilní ochrany a krizového řízení, podle webu travelnoir.com v pondělí zdůraznil, že pozorování erupce není turistickou atrakcí. Turisté by měli erupci sledovat z velké vzdálenosti, varoval.

Island je největší a nejaktivnější sopečnou oblastí v Evropě. Rozprostírá se na Středoatlantském hřbetě, který tvoří rozhraní mezi litosférickými deskami, a má 33 aktivních sopečných systémů.

Jak lidé opouštěli Grindavík

První evakuace v rybářském městečku Grindavík byla nařízena 11. listopadu 2023 v souvislosti se stovkami otřesů, kvůli kterým popraskaly budovy a v silnicích se objevily trhliny.

Obyvatelé města se mohli domů nakrátko vrátit po první erupci z 18. prosince a trvale 23. prosince. Této možnosti ale využilo jen několik desítek obyvatel, podle ostatních byla situace příliš nebezpečná.

Několik posledních lidí musely islandské úřady urychleně evakuovat předminulou neděli 14. ledna večer, kdy se naplnily jejich nejhorší obavy a sopka u města vybuchla

Láva ve městě Grindavík. Záběry z dronu ukazují zničené domy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám