Hlavní obsah

Láva ve městě Grindavík. Záběry z dronu ukazují zničené domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grindavík

Agentura Reuters zveřejnila dronové záběry ze sopečné erupce na Islandu, ke které došlo v neděli u rybářského města Grindavík. Láva, která až do pondělí proudila ze země, poškodila několik domů evakuovaných obyvatel. Stále navíc hrozí, že dojde k dalším výbuchům.

Letecké záběry na lávou zalitý IslandVideo: Reuters

 
Článek

Proudy roztavené lávy dosáhly okraje rybářského města Grindavík v neděli kolem poledne a zapálily nejméně tři domy. Toto město, které je vzdálené zhruba 40 kilometrů od hlavního města Reykjavík, bylo již v listopadu evakuováno a v době, kdy se láva do města dostala, se v něm už nikdo nenacházel.

Sopka, která na jihozápadě Islandu vybuchla už podruhé za necelý měsíc, podle agentury Reuters v pondělí zmírnila svoji aktivitu. Stále ale podle ní existují náznaky, že magma do podzemí v oblasti proudí.

Čekají se nové trhliny

„Je obtížné odhadnout, jak dlouho bude tato erupce trvat,“ uvedl v prohlášení islandský meteorologický úřad.

Vulkanoložka Rikke Pedersenová pro agenturu Reuters uvedla, že produkce lávy z větší trhliny severně od města se snižovala. „Aktivita přes noc výrazně poklesla,“ prohlásila.

Podle měření GPS se magma i nadále pohybuje jižně od města, uvedl dále metrologický úřad a dodal, že v příštích dnech by se v Grindavíku mohly objevit nové trhliny.

Láva u Grindavíku požírá domy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám