Hlavní obsah

Obří exploze u ruské továrny na balistické střely. Plánovaný test, tvrdí úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oblasti ruské továrny vyrábějící balistické střely došlo k mohutné explozi, potvrdila tamní média. Na sociálních sítích se už od středy rychle šíří video, které zachycuje vysoko šlehající sloup plamenů po silném výbuchu. Hrozivě vypadající exploze, jejíž záběry zveřejnili vyděšení obyvatelé města Votkinsk, byl podle tvrzení ruských úřadů jen plánovaným testem.

Výbuch v továrně na výrobu balistických střel v ruském VotkinskuVideo: Telegram

 
Článek

„K výbuchu u Iževska, jehož video se šířilo na sociálních sítích a kanálech Telegram, došlo během plánovaných testů raketových motorů,“ oznámila lakonicky ruská agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

„Lidé předpokládají, že k výbuchu došlo v testovací lokalitě poblíž vesnice Jagul a může souviset s testováním raketových motorů. Faktem je, že vedle skládky se nachází závod Votkinsk, který vyrábí vojenské a civilní produkty,“ napsal ruský telegramový kanál Baza.

Drony v Rusku zasáhly továrnu na protiletadlové systémy Pancir-S1

Válka na Ukrajině

Votkinský strojírenský závod se nachází zhruba 50 kilometrů od více než 600tisícového města Iževsk. V továrně se vyrábějí mimo jiné rakety, včetně balistických střel, jako je například RS-24 Jars, Topol-M, 9K720 Iskander či kvazibalistická střela Bulava vypouštěná z ponorek, píše ukrajinský zbrojní web Defense Express.

Na konci roku 2023 Votkinský strojírenský závod oznámil, že dostal 19 státních zakázek na výrobu komponentů pro jaderné zbraně, dodalo Američany financované Radio Svoboda.

V ruské Jaroslavli hoří továrna na motory pro balistické střely Topol-M

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám