Hlavní obsah

Obě strany konfliktu v Doněcké oblasti stahují tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck
Aktualizováno

Ukrajinská armáda i síly separatistů zahájily v úterý ráno v Doněcké oblasti další stahování tanků a dělostřelectva ráže pod sto milimetrů z frontové linie. Pokračuje tak naplňování dohody o příměří. Stahování v Doněcké oblasti následuje po stejném kroku armády a rebelů v Luhanské oblasti.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Kolona stahujících se tanků luhanských separatistů

Článek

„Začínáme dnes s odsunem tanků, děl ráže menší než 100 milimetrů a minometů ráže až 120 milimetrů,” oznámil médiím mluvčí ukrajinské armády Leonid Maťuchin. Zdůraznil, že odsun se děje pod dohledem pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Odsun ukrajinských sil začal v artěmivském směru od města Debalcevo, kde vojsko a povstalci v únoru sváděli prudké boje, z nichž vyšli vítězně rebelové. Jde o strategicky velmi významný bod, jímž prochází komunikační spojení mezi povstaleckými baštami Luhanskem a Doněckem.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Příslušník luhanských separatistů na stshujícím se tanku

„Stahování začalo v Debalcevu,” potvrdil na druhé straně podle povstalecké agentury DAN zdroj z vedení doněckých separatistů. Podle ní odjelo deset tanků.

Jeden z vůdců neuznané Doněcké lidové republiky Eduard Basurin agentuře DAN řekl, že ve středu bude stahování pokračovat v oblasti u města Novoazovsk ležícího na pobřeží Azovského moře východně od Mariupole. „Po Novoazovsku bude následovat Doněck,” dodal.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tanky luhanských separatistů během stahování

Odsun těchto zbraní vyplývá z dohody dojednané v září, jejímž cílem je posílení režimu příměří. To už trvá bez větších narušení šest týdnů.

Maťuchin ale podle Ukrajinské pravdy varoval: „V případě narušení mírových dojednání ze strany rusko-teroristických vojsk (separatistů) jsou síly (protiteroristické operace) ATO připraveny klást adekvátní odpor.“

Reklama

Související články

Ukrajinci stahují z fronty děla i tanky

Ukrajinští vojáci začali z úseku fronty v Luhanské oblasti stahovat dělostřelecké zbraně ráže pod 100 mm a tanky. Zatímco děla začala armáda odvážet už...

Doněčtí separatisté odložili volby

Proruští separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky (DLR) se rozhodli přeložit místní volby až na 20. března příštího roku. Oznámil to v pátek jejich...

Výběr článků

Načítám