Hlavní obsah

Nový Sojuz vzlétl k orbitální stanici

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bajkonur

V noci na pátek vzlétl z kosmodromu Bajkonur Sojuz TMA 01M s tříčlennou posádkou tvořenou Američanem Scottem Kellym a Rusy Alexandrem Karelim a Olegem Skripočkou. K orbitální stanici dorazí v sobotu. Jde o novou verzi lodi s vylepšeným digitálním řízením, uvedl Interfax.

Článek

Osm a půl minuty po startu se loď dostala na oběžnou dráhu. Rozvinuly se panely slunečních baterií a antény. V sobotu se loď připojí k orbitální stanici ISS, k přechodovému modulu Poisk na řídícím modulu Zvezda.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Kosmická loď Sojuz TMA 01M, které vzlétne v pátek při přepravě na startovací rampu.

Kelly sdělil, že nová verze je skutečně výrazně vylepšená. Podle něj se nyní loď snáze ovládá. Hlavní vylepšení představuje především nový řídící počítač s novým sofwarem, který se testoval na nákladních lodích Progress.

Poškození při dopravě neohrozí další lety sojuzů

Start další lodě Sojuz TMA 20, která byla poškozena při přepravě na Bajkonur, se podle plánu uskuteční v prosinci. V pátek to potvrdil agentuře RIA Novosti předseda společnosti Energija Vitalij Lopota.

Tato loď vynese do kosmu ruského kosmonauta Dmitrije Kondratěva, americkou astronautku Catherine Colemanovou a Itala Paola Negriho. Vzlétnout by měli v půlce prosince.

Na lodi nebyly nalezeny promáčkliny ani trhliny, jen se dvě části vůči sobě posunuly o dva milimetry, když při přepravě prasklo jedno z upevnění, a loď dosedla na plošinu vagonu. Přesto byla odvezena do výrobního závodu. [celá zpráva]

To ale není problém. Nahradí ji jiná.

Reklama

Výběr článků

Načítám