Hlavní obsah

Nová Putinova láska? Tvrdá cenzorka ruského internetu, píšou média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnovější favoritkou 71letého ruského prezidenta Vladimira Putina je podle ukrajinských a britských médií 39letá Jekatěrina Mizulinová, šéfka organizace prosazující přísnější restrikce na ruském internetu. Tak jako mnoho jiných ruských prominentů i tato dcera prokremelské senátorky vystudovala na Západě, konkrétně na Londýnské univerzitě.

Foto: Profimedia.cz

Jekatěrina Mizulinová na archivním snímku

Článek

„Šéf Kremlu má novou favoritku, s níž se v poslední době sblížil,“ tvrdí například ukrajinská televize Kanal 24.

„Káťa Mizulinová vypadá jako barbína a zcela odpovídá Putinově vkusu,“ citovala stanice Olgu Romanovovou, šéfku exilové nevládní organizace Russia Behind Bars.

Sankce dopadly i na Putinovu údajnou přítelkyni

Evropa

Že právě Mizulinová by mohla být Putinovou „novou milenkou“, píše v těchto dnech například i britský bulvární web Daily Mirror s odvoláním na blíže neupřesněná „regionální ruská média“.

Spolehlivost hojně šířené zprávy o údajné romanci šéfa Kremlu je však dosti diskutabilní – žádný ze zpravodajských webů totiž neuvádí, o co konkrétně by se měla tato informace opírat.

Jisté je, že přinejmenším politicky k sobě Putin s Mizulinovou mají blízko. Ruska, která dříve na Londýnské univerzitě vystudovala dějiny umění a indonéštinu, nyní stojí v čele Ligy za bezpečný internet, která prosazuje tužší cenzuru na síti.

Velký vliv této nevládní organizace se ukázal například ve chvíli, kdy se Mizulinová postavila do čela tažení za potrestání ruských celebrit, které se na sklonku loňského roku zúčastnily takzvané nahé párty v Moskvě.

„Za toto naši vojáci na frontě nebojují,“ volala tehdy po bojkotu „provinilých“ celebrit dříve, než soudy začaly účastníky trestat.

Nedávno si také Mizulinová vynutila omluvu od studenta, který zpochybnil nutnost povinné vojenské služby, když mu pohrozila trestním stíháním kvůli diskreditaci ruské armády.

Její matka Jelena Mizulinová, senátorka za partaj Spravedlivé Rusko, se proslavila jako autorka drakonického zákona proti LGBT propagandě.

Od roku 2013, kdy se Putin po třech dekádách rozvedl s tehdejší manželkou Ljudmilou, s níž má dvě dcery, byl milostný život šéfa Kremlu předmětem mnoha spekulací.

Psalo se tak o údajné nemanželské dceři, kterou má mít se Světlanou Krivigonochovou, která si dříve přivydělávala úklidem a poté se záhadně stala miliardářkou.

Až čtyři nemanželské děti má Putin údajně s bývalou moderní gymnastkou a někdejší ruskou poslankyní Alinou Kabajevovou. O Putinových údajných utajených dětech dříve informoval i nedávno zesnulý kritik Kremlu Alexej Navalnyj.

Vypátrali údajnou Putinovu dceru. Miluje luxus

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám