Hlavní obsah

Nouzový stav kvůli požárům už platí na celém Rhodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V šesti dalších oblastech řeckého ostrova Rhodos byl ve středu kvůli požárům vyhlášen nouzový stav. Platí tak už po celém ostrově, uvedla agentura AMNA. Podle předběžných informací se ale jedná o opatření, jehož smyslem je byrokraticky usnadnit hasicí a úklidové práce, nikoliv o reakci na zhoršení bezpečnostní situace na ostrově.

Foto: Christos Belesis, Reuters

Noční pohled na požáry na Rhodu z letadla z Prahy do Tel Avivu

Článek

„Podle opravdu velmi předběžných informací souvisí vyhlášení stavu nouze s řešením dopadu požárů, nikoli s vývojem požárů. Čekáme na přesné informace od řeckých orgánů,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Co konkrétně by mohl nouzový stav znamenat pro české turisty, Černínský palác zjišťuje.

„Náš zastupitelský úřad zjišťuje od tamních orgánů, jak se přesně vyhlášení nouzového stavu dotkne opatření pro turisty,“ uvedl Drake.

Za dovolenou dali čtvrt milionu, ale do zničeného hotelu nemohou

Ekonomika

Podle cestovek se pro turisty nic nemění

Českých občanů je na Rhodu okolo pěti tisíc. Stovky se jich z ostrova vrátily, stovky dalších tam ale stále přilétají vzhledem k tomu, že je sever ostrova podle řeckých i českých úřadů a cestovních kanceláří bezpečný.

„Nic se nemění. Tento stav byl na Rhodu oficiálně vyhlášen, aby mohly místní úřady požádat o finanční příspěvky z krizových fondů, které použijí na řešení následků požáru na jihu ostrova. Situace na místě, včetně severní části, zůstává stejná i pro klienty, kteří tam tráví dovolenou. Toto rozhodnutí tak nemá vliv na čerpání služeb a dovolené turistů, což nám potvrdili i naši partneři na místě. Jedná se tak o administrativní krok, který je potřeba pro získání prostředků,“ řekla Novinkám mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

Ve stejném duchu se vyjádřili i mluvčí cestovních kanceláří Fischer a Exim Tours.

Na Rhodu hoří již devátý den. O rozšíření stavu nouze ve středu rozhodl šéf civilní ochrany Vasilis Papageorgiu.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Hasičská helikoptéra na Rhodu

Z centrální části Rhodu je spálená země, hlásí z místa reportér Novinek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám