Hlavní obsah

Norsko nařizuje Čechům od soboty karanténu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Lidé přijíždějící z České republiky do Norska budou muset po vstupu do této severské země strávit deset dní v karanténě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na sdělení norského institutu veřejného zdraví (FHI). Ten zařadil Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do „červené kategorie” na svém takzvaném semaforu kvůli nepříznivému vývoji jejich epidemické situace. Změny budou platné od půlnoci na sobotu.

Článek

Norsko zrušilo povinnost izolace pro osoby přijíždějící z ČR teprve v půlce července. FIH dovoluje volné cestovaní do země lidem ze států, které v posledních dvou týdnech zaregistrovaly méně než 20 potvrzených případů za posledních 14 nákazy na 100 000 obyvatel a zároveň v nich byl průměr pozitivních výsledků všech provedených testů pod pěti procenty.

Jelikož v ČR se ukazatel pohybuje nad touto hranicí, zhruba 21 nakažených na 100 000 obyvatel, varoval FHI již v pondělí, že by zemi mohl zařadit do „červené kategorie”.

Do karantény musí Češi i v Dánsku, Estonsku a Lotyšsku. Na Island nebo Kypr je potřeba test.

Dušek: Zasaženy jsou nové lokality, ale hygienici chytají 90 procent kontaktů

Koronavirus

Norsko rozšiřuje počet rizikových zemí

Už dříve Norsko nařídilo karanténu pro lidi přijíždějící z Portugalska, Španělska, Bulharska, Rumunska, Belgie, Lucemburska a Chorvatska.  Švýcarsko k nim přibylo, protože má za poslední dva týdny 23 nakažených na 100 000 obyvatel, a Francie kvůli tomu, že má 22,4 nových případů na sto tisíc obyvatel. Ve středu ve Francii úřady evidovaly 1695 nově nakažených.

Norsko tento týden už zakázalo, aby do země připlouvaly výletní lodě, kde je více než sto lidí na palubě. Norsko nařízení přijalo poté, co bylo na palubě lodi MS Roald Amundsen nakažených 16 cestujících a 37 členů posádky. Všichni lidé musejí zůstat na palubě lodi SeaDream 1, která kotví v Bodø, kde je 85 členů posádky a 123 cestující, když se ukázalo, že jeden z cestujících z minulé plavby byl nakažený.

FIH zároveň doporučuje Norům cestovat do těchto čtyř zemí jen v nezbytných případech. Varování se týká rovněž některých regionů sousedního Švédska, například Skaane, zatímco karanténa přestala být povinná pro lidi přijíždějící z Vaesterbottenu.

V Norsku je kvůli nákaze pasažéra v karanténě přes 200 lidí na výletní lodi

Koronavirus

Situaci týkající se nákazy koronavirem ve státech Evropské unie, schengenského prostoru volného pohybu a Evropského hospodářského prostoru (EHP) hodnotí norský zdravotní institut každé dva týdny, a pokud je to třeba, i častěji. Rozhodnutí o tom, kterých zemí se bude při příjezdech týkat karanténa, přijímá norská vláda na základě hodnocení FIH.

Norsko s 5,4 miliony obyvatel dosud zaregistrovalo podle Univerzity Johnse Hopkinse 9409 nakažených koronavirem a s covidem-19 tam zemřelo 256 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám