Hlavní obsah

Norská policie zadržela zběha od wagnerovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Bývalého velitele ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andreje Medvěděva, který nedávno uprchl do Norska, zadržela ve skandinávské zemi policie. Informovaly o tom norská veřejnoprávní televize NRK i agentury Reuters a AFP. Podle Reuters se zatím nepodařilo získat vyjádření Medvěděvova právníka.

Zběhlý žoldnéř Andrej Medvěděv popisuje zvěrstva wagnerovců vůči vlastním lidem.Video: Reuters

 
Článek

„Dotyčný byl zadržen na základě imigrančního zákona a zvažujeme jeho internaci v táboře pro cizince s ilegálním pobytem,“ sdělil AFP zástupce norské policie Jon Andreas Johansen. Policie nechtěla upřesnit důvody zadržení ani sdělovat další podrobnosti.

Šestadvacetiletý Medvěděv překročil rusko-norskou hranici v noci z 12. na 13. ledna a zažádal ve skandinávské zemi o azyl. Podle jeho advokáta je připraven hovořit o svých zkušenostech z Wagnerovy skupiny s lidmi vyšetřujícími válečné zločiny.

Muž tvrdí, že bojoval ve službách wagnerovců na Ukrajině čtyři měsíce, než v listopadu dezertoval. Polovojenská skupina Jevgenije Prigožina mu prý proti jeho vůli prodloužila kontrakt.

Zběhlý wagnerovec popsal řádění ve skupině po příchodu naverbovaných vězňů

Válka na Ukrajině

Medvěděv je považován za potenciálně cenného svědka, který by mohl potvrdit brutalitu, s níž si zjevně wagnerovci na Ukrajině počínají.

Mnoho expertů se domnívá, že Medvěděv nemohl překročit ostře střeženou rusko-norskou hranici bez cizí pomoci. On sám tvrdí, že přešel zamrzlou řeku Pasvik, zatímco ruští pohraničníci po něm stříleli a v patách měl psy.

Zavraždil 80 žen. Teď chce Angarský maniak válčit na Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám