Hlavní obsah

Nizozemsko koupí od Česka devět samohybných houfnic DITA a dá je Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemské ministerstvo obrany oznámilo, že tamní vláda od České republiky objednala devět samohybných houfnic DITA a plánuje je dodat Ukrajině. Poslední model tohoto moderního kanonu dokáže zasáhnout cíle vzdálené desítky kilometrů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Demonstrátor samohybné houfnice Dita

Článek

„Ukrajina tyto zbraně velmi potřebuje. Proto Nizozemsko nedávno pro Ukrajinu devět takových houfnic objednalo,“ stojí v prohlášení ministerstva citovaného serverem Ukrainska pravda. Zbraně jsou součástí velké nizozemské dodávky zásob pro Ukrajinu a dodat by je měli dva čeští výrobci. Velitel nizozemských ozbrojených sil generál Onno Eichelsheim již navštívil továrnu, kde jsou zbraně sestavovány.

Nizozemci v minulosti od Česka objednali sto protileteckých systémů MP-2. Zároveň se Spojenými státy a Dánskem také modernizovali stovku tanků T-72. Nedávno pak vstoupili do armádní koalice, která Ukrajině poskytne pokročilou dronovou technologii. Není to také dlouho, co Nizozemsko oznámilo úmysl podepsat v dohledné době s Ukrajinou desetiletou bezpečnostní dohodu.

Další Su-34 sestřelen. Rusy přešla chuť používat drahé letouny včasné výstrahy

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám