Hlavní obsah

Další Su-34 sestřelen. Rusy přešla chuť používat drahé letouny včasné výstrahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly v úterý ráno zničily další ruský stíhací bombardér Suchoj Su-34. Oznámil to podle listu Ukrajinska pravda velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Jeho mluvčí Jurij Ihnat pak uvedl, že Rusové, poté co minulý týden přišli o druhý letoun včasné výstrahy Berijev A-50, tuto drahou obdobu západních letounů se systémem AWACS prakticky přestali používat.

Foto: AP

Ruský víceúčelový letoun Suchoj Su-34. Ilustrační foto

Článek

„Minus ještě jeden Su-34 východním směrem,“ poznamenal Oleščuk podle listu Ukrajinska pravda na svém telegramovém účtu. Pokud by se tato informace potvrdila, byl by to již sedmý letoun z rodiny Suchojů, který se Ukrajincům od poloviny února podařilo sestřelit.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl, že ruská armáda v posledních dnech prakticky přestala používat letouny včasné výstrahy Berijev A-50, což podle něj souvisí se skutečností, že minulý týden ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila již druhý takový ruský stroj od začátku roku. Zároveň Rusové v lednu přišli také o Iljušin Il-22M, jenž slouží jako létající velitelské středisko.

Foto: Reuters

Ruský letoun včasné výstrahy Berijev A-50. Ilustrační foto

„Intenzita používání letounů A-50 se snížila. Prostě tam několik dní nejsou. Nechce se jim (Rusům) posílat další a další stroje,“ poznamenal Ihnat.

A-50 mohou být použity k detekci a sledování vzdušných cílů, ale i hladinových plavidel. Získané informace jsou následně poskytovány automatizovaným systémem řídicích a velitelských stanovišť ruských ozbrojených sil. Il-22M může být velitelským střediskem, ale také takzvaným opakovačem, který vysílá rádiový signál na pozemní velitelství.

Pokračování příště. Ukrajinci hlásí sestřelení šesti ruských letadel za tři dny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám