Hlavní obsah

Nic jsem neroznášel, to můj bratr. Antisemitský skandál hýbe předvolebním Bavorskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Poprask kolem antisemitského plakátu, který měl před 35 lety stvořit bavorský vicepremiér Hubert Aiwanger, otřásá necelých šest týdnů před zemskými volbami Bavorskem. Politik se brání, že pamflet, který si dělá legraci z holocaustu, prý napsal jeho bratr a v Aiwangerově tašce se ocitl náhodou.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Hubert Aiwanger (vpravo) se šéfem CSU Markusem Söderem při podpisu koaliční smlouvy po volbách v roce 2018. Teď už to na partnerství nevypadá.

Článek

Mladická nerozvážnost, které dotyčný posléze litoval, nebo ukázka trvalých antisemitských postojů, které dotyčný dosud umně skrýval?

Takové otázky provázejí zjištění o tom, že se vicepremiér bavorské vlády a současně šéf druhé nejsilnější vládní strany Svobodní voliči (FW) měl v době gymnaziálních studií účastnit tvorby antisemitského plakátu.

Událost se stala před 35 lety v době, kdy byl Aiwanger studentem gymnázia.

„Volný průlet komínem v Osvětimi.“ Bavorskem otřásá předvolební skandál kvůli hrubému zlehčování holokaustu

Zahraniční

Pamflet, který měl být parodií na školní soutěž, vyzývá účastníky k „pohovoru v koncentračním táboře Dachau“ a mezi cenami mj. uvádí „volný průlet komínem v Osvětimi“ či „kulku do týlu zdarma“.

Poté co se téma o víkendu objevilo v mnichovském deníku Süddeutsche Zeitung, Aiwanger autorství plakátu popřel. Připustil však, že se několik výtisků pamfletu tehdy objevilo v jeho školní tašce s tím, že byl kvůli aféře předvolán do gymnaziální ředitelny a dostal za to trest.

Záhy po tomto prohlášení sdělil Aiwangerův bratr Helmut deníku Passauer Neue Presse, že autorem pamfletu je on. „Od obsahu se distancuji, následků tohoto svého činu lituji,“ řekl politikův sourozenec.

Podle Süddeutsche Zeitung si oba Aiwangerové dali dobrý pozor, aby nevznikl dojem, že kontroverzní pamflet dál šířili.

Zatímco samotná výroba takové tiskoviny tehdy sice byla na hraně, ale nikoli jednoznačně trestná, distribuce by již postižitelná zákonem byla. Bratři opakovali, že si na to „nepamatují“.

Nastane politické zemětřesení?

Důležitější než případná právní dohra celé kauzy jsou ale nyní politické následky. Skandál, který s přehledem již několik dní ovládá bavorská média, se objevil ve chvíli, kdo do zemských voleb v Bavorsku zbývá necelých šest týdnů (konají se 8. října).

Strana Svobodných voličů, kterou Aiwanger vede, je v dosluhující vládě partnerem nejsilnější křesťansko-sociální unie (CSU) bavorského ministerského předsedy Markuse Södera a dosud to vypadalo, že spojenectví bude pokračovat. Teď už to zdaleka jisté není.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský premiér Markus Söder má starosti

Podle Södera zůstává v Aiwangerově kauze „mnoho otevřených otázek“ a žádá od svého vládního kolegy „jasná vysvětlení bez vytáček“.

Samotnou CSU případ také dostává pod tlak: křesťanští sociálové sice v předvolebních průzkumech jako tradičně s přehledem vedou s téměř 40procentní podporou, ale bez koaličního partnera se pro složení nové vlády zřejmě neobejdou.

Pokud by kvůli Aiwangerově kauze CSU z důvodu možné ztráty reputace nemohla s pravicovými Svobodnými voliči (podpora asi 11 procent) pokračovat, stala by se bavorská politická krajina náhle mnohem složitější.

CSU by musela o podpoře vyjednávat se stranami, které jí jsou ideově vzdálené jako Zelení či sociální demokraté.

Bavorsko posílí namátkové kontroly u hranic s Českem a Rakouskem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám