Hlavní obsah

„Volný průlet komínem v Osvětimi.“ Bavorskem otřásá předvolební skandál kvůli hrubému zlehčování holokaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezprecedentní skandál ohledně hrubého zlehčování holokaustu propukl několik týdnů před říjnovými volbami v Bavorsku. Týká se zemského vicepremiéra, ministra hospodářství a šéfa strany Svobodní voliči (FW) Huberta Aiwangera, jehož středové uskupení je koaličním partnerem Křesťanskosociální unie (CSU) bavorského premiéra Markuse Södera.

Foto: Profimedia.cz

Bavorský vicepremiér a ministr hospodářství Hubert Aiwanger

Článek

Podle listu Süddeutsche Zeitung čelí Aiwanger nařčení, že ve školním roce 1987/88 si jako 17letý student gymnázia v dolnobavorském Mallersdorf-Pfaffenbergu dělal legraci z masového vyvražďování Židů v koncentračních táborech za druhé světové války.

Toho se měl dopustit tím, že údajně sepsal plakát, který měl být parodií na školní soutěž. Plakát obsahuje strojopisný text, v němž jsou zájemci o účast vyzýváni, aby se dostavili k „představovacímu pohovoru do koncentračního tábora Dachau“.

Ještě více šokující je seznam „výher“. První cenou měl být „volný průlet komínem v Osvětimi“, druhou „doživotní pobyt v masovém hrobě“, třetí „kulka do týlu zdarma“. Nechybí ani „noc strávená ve sklepě budovy gestapa“.

Aiwanger autorství plakátu popřel a jeho mluvčí prohlásil, že jde o „špinavou kampaň“ před volbami. Deník Bild aféru komentoval slovy, že pokud by se nařčení potvrdilo, znamenalo by to vzhledem k dosavadnímu koaličnímu partnerství CSU a FW před volbami plánovanými na 8. října „politické zemětřesení“.

Söder, jehož strana je tradičně favoritem bavorského zemského klání, prohlásil, že Aiwanger musí nařčení „veřejně vyvrátit, a to úplně“. „Máme tady závažná obvinění. Ten leták je nelidský, přímo nechutný,“ zdůraznil Söder.

Podle pověřence spolkové vlády pro boj s antisemitismem Felixe Kleina je setrvání Aiwangera v jakékoli funkci neúnosné, pokud by se nařčení mělo potvrdit. „Takové nelidské výroky o obětech holocaustu nesmí pronášet nikdo, ani mladí lidé,“ zdůraznil Klein.

Přežila holocaust. Smrt našla v podzemním úkrytu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám