Hlavní obsah

Neplatiči alimentů přijdou na Slovensku o řidičák

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Řidiči, kteří na Slovensku neplatí výživné na své dítě, mohou od 1. dubna 2009 dočasně přijít o řidičský průkaz. Umožňuje to novela exekučního řádu, kterou ve středu schválil slovenský parlament. Řidičák jim bude vrácen, až uhradí výživné.

Článek

Příkaz na zadržení řidičského průkazu by měl vydat exekutor. "Pokud má rodič peníze na krmení svého motorového vozidla, musí mít především peníze na nakrmení svého dítěte," uvedla v rozpravě poslankyně vládní Lidové strany HZDS Katarína Tóthová.

Podle opozice tato novela nic neřeší. "Neplacení výživného je trestným činem. Když někoho neodstraší hrozba vězení, pochybuji, že ho odstraší hrozba ztráty řidičského průkazu," upozornil opoziční poslanec Daniel Lipšic.

Původně se uvažovalo, že novela se nebude vztahovat na řidiče z povolání. Poslanci však schválili variantu, která se vztahuje na všechny řidiče bez výjimky. Novela rovněž zvýšila sankce za neplacení výživného ze současných 3000 na 33000 eur (až 957 tisíc Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám