Hlavní obsah

Nenechám se zastrašit, uvedl po atentátu ruský nacionalista Prilepin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin po sobotním bombovém atentátu uvedl, že se jím nenechá zastrašit. V rozporu s dosavadními informacemi také sdělil, že v době výbuchu vůz řídil a nálož byla umístěna pod spolujezdcem. Několik minut před explozí, která zabila jednoho člověka, z auta vyložil dceru. Prilepin to napsal na Telegramu.

Foto: Investigative Committee Of Russi, Reuters

Výbuchem zdemolovaný vůz, v němž měl cestovat ruský nacionalistický spisovatel Prilepin

Článek

Sedmačtyřicetiletý Prilepin je spolupředsedou parlamentní strany Spravedlivé Rusko. Podporoval ruskou anexi Krymu v roce 2014 a na straně proruských separatistů se zapojil do konfliktu na východě Ukrajiny. Jednoznačně schvaluje ruskou invazi na Ukrajinu. Moskva přisoudila vinu za atentát Kyjevu a Spojeným státům, podle vyšetřovatelů muž zatčený nedaleko místa atentátu přiznal, že jednal na pokyn ukrajinské tajné služby.

„Démonům vzkazuji: nikoho neděsíte,“ napsal Prilepin v příspěvku, v němž popisuje okolnosti bombového útoku.

Spisovatel uvedl, že mrtvým je Alexandr Šubin, který seděl na sedadle spolujezdce, pod nímž vybuchla bomba. Podle ruských médií pracoval Šubin pro Prilepina jako ochránce a řidič. Druhá bomba byla v autě pod sedadlem řidiče, ta ale podle Prilepina nevybuchla. Pět minut před explozí, ze které si Prilepin odnesl zlomeniny (včetně jedné otevřené) obou nohou, prokremelský autor vysadil dceru.

Prilepinův kanál na Telegramu sleduje více než 300 tisíc lidí, má kanál na platformě YouTube a vlastní internetovou stránku, jejíž správce na ni dnes napsal, že „Zachar žije“. Agentura Reuters připomněla, že v roce 2019 se chválil svými „úspěchy“ na Ukrajině, když řekl, že jeho jednotka „zabila velké počty lidí“. „Žádný z polních velitelů neměl takové výsledky jako já,“ řekl v rozhovoru na YouTube.

V autě ruského nacionalisty Prilepina vybuchla bomba. Moskva obvinila Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám