Hlavní obsah

V autě ruského nacionalisty Prilepina vybuchla bomba. Moskva obvinila Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prominentní ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin utrpěl v sobotu zranění při výbuchu bomby ve svém autě. Incident se stal v Nižegorodské oblasti v centrálním Rusku. Podle ruských úřadů při něm zemřel Prilepinův řidič. Zadržen byl jeden podezřelý, který se podle vyšetřovatelů prý přiznal, že jednal na pokyn ukrajinských tajných služeb. Podle ruskojazyčného servisu BBC se k útoku přihlásilo partyzánské hnutí Ateš.

Foto: Investigative Committee Of Russi, Reuters

Výbuchem zdemolovaný vůz, v němž měl cestovat ruský nacionalistický spisovatel Prilepin

Článek

„Přežil, ale utrpěl zranění, je při vědomí,“ uvedl zdroj agentury TASS. Prilepin má zraněné obě nohy, je v nemocnici, uvádí TASS. Podle agentury RIA Novosti utrpěl otřes mozku a zlomeniny.

Telegramový kanál Baza napsal, že kromě Prilepina a řidiče byla v autě Audi Q7 spisovatelova dcera, několik minut před výbuchem z něho ale vystoupila. Síla exploze vozidlo vymrštila a to se převrátilo. Jeho části se rozletěly do stran. V místě výbuchu je na silnici díra. Policisté v Nižegorodské oblasti dostali rozkaz zastavovat všechna „podezřelá“ auta.

Ministerstvo vnitra informovalo, že policie v souvislosti s případem zadržela muže. Ruský vyšetřovací výbor, jenž útok vyšetřuje jako teroristický čin, později sdělil, že podezřelý Alexandr Permjakov se při výslechu k podílu na atentátu přiznal a uvedl, že jednal „na pokyn ukrajinských tajných služeb“. Nálož odpálil na dálku, doplnil také podle TASS vyšetřovací výbor, který má v Rusku funkci kriminální ústředny.

Wagnerovce by mohli nahradit v Bachmutu kadyrovci

Válka na Ukrajině

Ruskojazyčný servis BBC zase informoval, že k útoku se přihlásilo partyzánské hnutí Ateš. Správce jeho telegramového kanálu BBC řekl, že Prilepin je „jedním z hlavních ideologů ruského světa a nese bezprostřední vinu za válku“ na Ukrajině. Skupina Ateš vznikla loni v září a zapojili se do ní Ukrajinci, krymští Tataři a Rusové.

Sedmačtyřicetiletý Prilepin je spolupředsedou parlamentní strany Spravedlivé Rusko. V minulosti sloužil u polovojenských policejních jednotek OMON, účastnil se válek v Čečensku.

Podporoval ruskou anexi Krymu v roce 2014 a na straně proruských separatistů se zapojil do konfliktu na východě Ukrajiny. Jednoznačně schvaluje ruskou invazi na Ukrajinu a podle své mluvčí organizoval humanitární pomoc pro obyvatele oblastí dobytých ruskou armádou.

Foto: Profimedia.cz

Ruský nacionalistický spisovatel Zachar Prilepin

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová z útoku na Prilepina již dříve obvinila Západ a Ukrajinu. „Pravda vyšla najevo: Washington a NATO podporovaly jinou teroristickou buňku – režim v Kyjevě,“ napsala na Telegramu. Přímou odpovědnost za atentát podle ní nesou Spojené státy a Británie, žádné důkazy pro toto tvrzení však nepředložila, podotýká agentura Reuters. „Modlíme se za Zachara,“ napsala také Zacharovová.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se k výbuchu odmítl vyjádřit, čeká na informace od vyšetřovatelů.

Od ruského vpádu na Ukrajinu při bombových atentátech zemřeli dva ruští prováleční propagandisté. Loni v srpnu přišla o život Darja Duginová, dcera nacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Začátkem dubna zemřel při útoku v jedné petrohradské kavárně proruský vojenský bloger známý jako Vladlen Tatarskij.

Sestřelili jsme nad Kyjevem hypersonický kinžal, potvrdili Ukrajinci

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám