Hlavní obsah

Německý Rheinmetall otevře továrnu na tanky na Ukrajině do tří měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá společnost Rheinmetall otevře během příštích 12 týdnů na Ukrajině továrnu na výrobu obrněných vozidel. Splnila tak slib, který Ukrajincům dala v únoru. S odkazem na generálního ředitele společnosti Armina Pappergera o tom v pondělí informovala americká televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Německá společnost Rheinmetall v příštích třech měsících otevře na Ukrajině továrnu na tanky. Ilustrační foto

Článek

Největší německý výrobce zbraní bude také Ukrajince školit, aby byli schopní továrnu využívat i k běžné údržbě tanků. „Ukrajinci si musí pomoci sami. Pokud budou muset vždy čekat na pomoc Evropanů nebo Američanů v příštích 10 nebo 20 letech… není to možné,“ řekl Pappergera v exkluzivním rozhovoru pro CNN.

Společnost Rheinmetall na začátku tohoto roku uvedla, že doufá, že na ukrajinském území otevře továrnu na výrobu tanků v hodnotě 200 milionů eur (téměř 5 miliard korun), která bude schopna vyrábět zhruba 400 tanků ročně, tedy více než jeden tank denně.

Papperger v rozhovoru uvedl, že dělníci budou v továrně vyrábět i opravovat například obrněný transportér Fuchs společnosti Rheinmetall. Ta bude továrnu provozovat ve spolupráci s ukrajinskou státní obrannou skupinou Ukroboronprom, která bude závod spoluvlastnit.

Erdogan vyťal Putinovi dva políčky, řekl analytik

Zbytečná válka

Generální ředitel společnosti dále řekl, že si myslí, že by továrna mohla být dobře chráněna před ruským útokem. „V současné době existuje na Ukrajině mnoho továren, které vyrábějí vojenské zboží. Je to jen další z nich. A i tu můžeme ochránit,“ uvedl.

Podle něj bude prozatím prioritou Rheinmetallu výroba většího množství munice než stavba dalších tanků. V příštím roce tak zvýší roční výrobu dělostřeleckých nábojů ze 100 000 na 600 000 kusů, přičemž velká část z nich bude určena pro dodávky na Ukrajinu.

Proč nejde protiofenziva rychleji? Dlouhá příprava dala Rusům výhodu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám