Hlavní obsah

Německý obchodník ruského původu dodával Moskvě součástky k dronům, je za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe

I přes zavedené sankce prodával německý obchodník Waldemar W. Rusům mj. elektronické komponenty k vysoce přesným dronům Orlan-10, které válčící země používá na Ukrajině. Obchody šly přes Litvu a Spojené arabské emiráty „skořápkové“ firmě v Rusku, která je předávala armádě. Informovala o tom německá prokuratura.

Foto: Wikipedia

Bezpilotní letoun Orlan-10 na armádním veletrhu v Rusku

Článek

Německý obchodník s ruskými kořeny Waldemar W využil svých dřívějších kontaktů a prostřednictvím dvou svých firem a nastrčených zahraničních prostředníků i po začátku války na Ukrajině do Ruska dlouhou dobu úspěšně dodával vojenský materiál včetně komponentů pro drony Orlan-10.

Podle serveru Spiegel, jenž se odvolává na informace německé federální prokuratury, se jednalo celkem o 26 obchodních případů v celkové hodnotě 715 000 eur (více než 17 milionů korun).

„Neutrální“ Čína pomáhá Rusku se zbrojením, dodala vrtulníky i zaměřovače

Evropa

Obviněný je ve vazbě již od začátku března 2023, informace o případu ale byly uvolněny teprve v úterý poté, co ho s ohledem na „velkou důležitost“ převzala federální prokuratura v Karlsruhe.

„Zbraň ústředního významu“

Londýnský think-tank Royal United Services Institute (RUSI) drony Orlan-10 označil za „zbraň zásadního významu, která stojí v centru ruského válečného úsilí“, napsal list Financial Times. RUSI také již loni konstatoval – s odvoláním na své zdroje v Rusku – že u těchto přesných dronů došlo v poslední době k razantnímu nárůstu podílu technologických komponent ze Západu.

Německá prokuratura sdělila, že kromě vlastních dodávek elektroniky zatčený Waldemar W. také Rusům poskytoval „konzultace“ a naznačila, že to mohl být kanál, který nakonec vedl k prozrazení ilegálních obchodů.

Obcházení protiruských sankcí přes třetí země se děje již delší dobu. Jeden z posledních tzv. sankčních balíků přijatý v červnu obsahuje opatření, která by této praxi měla zamezit.

Británie chce sankce pro Rusko do doby, než Moskva zaplatí za obnovu Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám