Hlavní obsah

Německo zavádí covid testy pro cestující z Číny, Česko to řeší

Aktualizováno

Německo kvůli prudkému šíření covidu v Číně zavede pro cestující z této asijské země povinné testování. Ve čtvrtek to oznámil ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Postačí negativní antigenní rychlotest. O podobném kroku se nyní mezi expertními skupinami debatuje i v České republice.

Foto: Tingshu Wang, Reuters

Letiště v Pekingu

Článek

„Aktuálně se touto situací velmi vážně zabýváme. Řešíme to spolu s ministerstvem vnitra a zahraničí,“ sdělil Novinkám mluvčí Ondřej Jakob, který zároveň podotknul, že Česká republika, na rozdíl třeba právě od Německa, nemá žádné přímé letecké spojení s Čínou.

Společný postoj EU

Německo kvůli povinnému testování cestujících z Číny nyní musí upravit nařízení o vstupu do země.

Berlín upravuje podmínky pro cestující z Číny na základě společného postoje Evropské unie. Ve středu se zástupci unijních vlád shodli na doporučení, aby pasažéři leteckých společností na linkách z Číny do zemí Evropské unie museli před nástupem do letadla disponovat negativním testem na covid-19, který nebude starší než 48 hodin. Peking se přitom chystá uvolnit cestovní omezení navzdory sílící vlně koronavirové epidemie v Číně, která má nyní plné nemocnice.

Odborníci se obávají, že i kvůli rychlému šíření infekce v Číně by mohl virus zmutovat. Z USA je hlášen nový podtyp vysoce nakažlivé varianty omikron, který podle oficiálních údajů z minulého týdne stál za 40,5 procenta tamních případů nákazy. Znepokojení z tohoto podtypu vyjádřil i Lauterbach, podle kterého Berlín vývoj pozorně sleduje.

Cestující z Číny mají mít negativní test na covid, doporučili zástupci vlád EU

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám