Hlavní obsah

Německo vyhostilo jednoho z Afghánců útočících v Ambergu

Berlín

Bavorsko vyhostilo spolu s dalšími přibližně 25 odmítnutými žadateli o azyl zpět do vlasti i jednoho z Afghánců, kteří byli tento měsíc odsouzeni za násilí vůči náhodným kolemjdoucím v Ambergu. Letoun s vykázanými Afghánci přistál ve středu ráno v Kábulu, informovala agentura DPA.

Ilustrační foto

Článek

Osmnáctiletý mladík byl loni v prosinci v bavorském Ambergu součástí čtyřčlenné skupiny napadající náhodné kolemjdoucí. Soud v Ambergu mu 10. května uložil šestiměsíční podmíněný trest. Vůdce skupiny poslal soud na dva roky a sedm měsíců do vězení a dalším spolupachatelům vyměřil rovněž podmínečné tresty.

Vyhoštěný Afghánec se sice proti rozsudku odvolal, to však nemá na vyhoštění vliv.

Tři Afghánci a jeden Íránec ve městě ležícím mezi Norimberkem a českými hranicemi zranili 15 lidí. Na některé z nich přitom útočili, i když už leželi na zemi. Případ v Německu znovu vyvolal debatu o tom, jak důsledněji do zemí původu vracet žadatele o azyl, kteří se dopustí trestného činu.

Kontroverzní je však v Německu i samotná praxe navracení zamítnutých žadatelů o azyl do Afghánistánu prostřednictvím charterových letů. Německo od prosince 2016 uskutečnilo už 24 takových letů a poslalo jimi zpět do Afghánistánu téměř 600 mužů. Kritici poukazují na to, že bezpečnostní situace v Afghánistánu je nadále napjatá a válka proti radikálnímu hnutí Tálibán a teroristické organizaci Islámský stát si tam denně žádá civilní oběti.

Debata se vyostřila poté, co loni v červenci jeden z vyhoštěných krátce po přistání v Kábulu spáchal sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám