Hlavní obsah

Německo vybírá nového kancléře, éra Merkelové končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Úderem 08.00 se v Německu otevřely hlasovací místnosti a v zemi odstartovaly parlamentní volby, které po 16 letech ukončí éru kancléřky Angely Merkelové z konzervativní unie CDU/CSU. Voliči, kterých má 83milionové Německo 60,4 milionu, mohou rozhodovat o nástupci kancléřky do 18.00, kdy se volební místnosti uzavřou a začne sčítání.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Armin Laschet s manželkou Susanne u voleb

Článek

V neděli dopoledne hlasovali oba šéfové CDU/CSU a SPD Armin Laschet i Olaf Scholz.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Olaf Scholz ve volební místnosti

Řada německých voličů své volební právo už využila, když se rozhodli pro korespondenční hlasování. Šéf statistického úřadu Georg Thiel se domnívá, že v letošních volbách to bude rekordní počet voličů, počítá, že jich bude až 40 procent. Pro tento způsob hlasování se letos rozhodla také odcházející kancléřka Merkelová.

Němci volí éru po Merkelové

Evropa

Poslední průzkumy naznačují, že volební výsledek bude velmi těsný. Konzervativní unie stran CDU/CSU dotáhla favorita německou sociální demokracii SPD a rozdíl podle pátečního průzkumu Institutu pro demoskopii v Allensbachu činil pouhé jedno procento. Navíc postkomunistická strana Levice bude mít zřejmě problém se do Spolkového sněmu vůbec dostat. Průzkum jí přisoudil pouhých pět procent, což je hranice nutná pro vstup do parlamentu.

Německá konzervativní unie CDU/CSU snížila náskok sociálních demokratů

Evropa

Ať již v kancléřství usedne lídr konzervativní unie CDU/CSU Armin Laschet, nebo naopak sociální demokrat Olaf Scholz, neobejde se ani jeden z nich bez hlasů Zelených. Jejich šéfka Annalena Baerbocková by upřednostnila vládu s SPD a CDU/CSU by ráda viděla v opozici. Po volbách budou ale všechny možnosti otevřené. A to včetně pokračování velké koalice sociálních demokratů a konzervativců, nebo vlády SPD, Zelených a FDP.

Tak šel čas s Merkelovou: Jedno rande s historií za druhým

Evropa

Velký počet koaličních možností je předzvěstí dlouhých a náročných povolebních vyjednávání. To může znamenat, že Merkelová, která odchází z politiky, bude Německu vládnout možná až do Vánoc. Pokud tomu tak bude a vládu povede nejméně do 17. prosince, stane se nejdéle sloužící německou kancléřkou v poválečných dějinách země. Tento primát drží zatím kancléř sjednotitel Helmut Kohl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám