Hlavní obsah

Německá konzervativní unie CDU/CSU snížila náskok sociálních demokratů

– Berlín

Překvapivé výsledky přinesl poslední předvolební průzkum pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Konzervativní unie CDU/CSU dotahuje německé sociální demokraty SPD. Jejich vysoký náskok se snížil na pouhé procento, uvádí autor průzkumu Institut pro demoskopii v Allensbachu. Pokud se vyplní tento průzkum, výsledky voleb budou velmi těsné.

Článek

Němečtí sociální demokraté by podle tohoto průzkumu měli získat 26 procent hlasů a CDU/CSU 25 procent. Zelení by mohli získat 16 procent hlasů, liberální FDP 10,5 procenta, Alternativa pro Německo (AfD) deset procent. Ztrácí postkomunistická Levice. Ta by se měla do parlamentu dostat jen s „odřenýma ušima“. Průzkum jí přisuzuje pět procent, což je hranice potřebná pro vstup do Spolkového sněmu.

Německý soud zakázal vyzývat k oběšení Zelených

Evropa

Pokud by se naplnil tento scénář, sen o koalici SPD-Zelení-Levice se rozplyne, poznamenává deník Bild. Lídr sociálních demokratů totiž nikdy nevyloučil, že by mohl vládnout se Zelenými a postkomunisty. Proti takto levicové vládě se ostře staví CDU/CSU.

Trend dotahování se na favorita potvrdil také průzkum v televizi ZDF. Ta ve čtvrtek uvedla, že lídr CDU/CSU Armin Laschet zaostává za sociálním demokratem Olafem Scholzem jen o dva procentní body.

Reklama

Výběr článků

Načítám