Hlavní obsah

Německo se obává, že je na řadě

Právo, Vladimír Plesník

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere ještě spal, když se mu o půl páté v noci na čtvrtek rozezvučel u hlavy mobil. Muž na druhém konci patří mezi hrstku vyvolených, kteří mohou volat kdykoli – a nezůstanou oslyšeni.

Foto: Profimedia.cz

Německá protiteroristická jednotka. Ilustrační foto

Článek

„Omlouvám se, že vás budím. Chlapci z monitorovací sekce zachytili něco, co musíte vidět,“ ozval se Helger Münch, šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA). Vzápětí svému šéfovi, s nímž si celá léta důsledně vyká, přeposlal několik výjevů, které Islámský stát (IS) prostřednictvím agentury Furat Media začal umisťovat na Twitter.

Jedna z fotomontáží znázorňuje hořící úřad kancléřky Angely Merkelové v srdci Berlína. „Německo je bojiště,“ nenechává doprovodný text nikoho na pochybách. Další grafika s výzvou „To, co zvládli tvoji bratři v Belgii, dokážeš také“ zachycuje letiště Kolín nad Rýnem/Bonn. [celá zpráva]

Policie zmařila jedenáct útoků

A konečně na poslední ukázce německý bojový letoun, který po teroristických úderech v Paříži ze 13. listopadu 2015 se 130 mrtvými útočí na IS v rámci koaličních sil, doplňuje pozadí se zakrvácenou ženou a dětmi. „Chceš dál jen truchlit, nebo se konečně pustíš do akce?“ ptají se výmluvně autoři.

„Prověřte to!“ přikázal de Maiziere a vyslechl si odpověď, s níž počítal: „Už se to děje!“

V SRN žije asi 1100 radikálů schopných použít násilí
Asi 470 je podle BKA skutečně nebezpečných
Jejich počet se za tři roky zdvojnásobil
K IS se připojilo asi 850 lidí s německým občanstvím
Více než 250 z nich vlastnilo univerzitní diplom a 86 univerzitu studovalo

Znepokojení obou nepřišlo zčistajasna. Münch o dva dny dříve veřejně potvrdil, že bezpečnostní složky zmařily od prosince 2000 ve Spolkové republice a ve Francii jedenáct pokusů muslimských radikálů o masakr.

„Z minulosti vidíme, že islamisté působí aktivně také u nás,“ připomněl v televizi Bayerischer Rundfunk. „Není to však jen o štěstí, ale především o soustředěnosti, systému a účinné koordinaci,“ dodal, aniž upřesnil podrobnosti.

Foto: FOCUS, ti, Právo

Výzbroj nového zásahového komanda

Německá média připomněla, že k terčům patřilo v roce 2002 Židovské centrum v Berlíně.

V prosinci 2000 měla vybuchnout nálož ukrytá v hrnci na vaření na vánočním trhu ve francouzském Štrasburku, která byla připravena německými islamisty. Jeden ze strůjců prozradil plán policistům. V roce 2004 BKA a kontrarozvědka Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) zabránily atentátu zápalnými lahvemi na iráckého premiéra Ajáda Alávího v Berlíně, o rok později sebevražednému atentátu tamtéž.

Nový tým je už připraven

V červenci 2006 nevybuchly dvě bomby v kufrech v regionálních vlacích z Kolína nad Rýnem do Dortmundu a Koblence kvůli vadné rozbušce a na podzim 2007 policie zatkla v Sauerlandu tři islamisty, kteří chystali exploze na diskotékách a v restauracích vyhledávaných americkými vojáky.

V letech 2012 a 2013 se teroristé chystali udeřit na hlavním nádraží v Bonnu a osnovali atentát na stranického lídra v Severním Porýní-Vestfálsku.

Andy Neumann ze Svazu německých kriminalistů šel ještě dál, když řekl, že „krveprolití se – zatím – podařilo odvrátit díky směsi štěstí a schopností“. „Nemusí to však vyjít pokaždé. V některých případech sehrály své náhoda a neobratnost útočníků. Jindy rozhodla pravá informace v pravý čas následovaná několikaměsíčním vyšetřováním. Štěstí však jednoho dne vyprchá,“ nezastíral.

Nejen pro případ děsivého scénáře de Maiziere už stihl posílit spolkovou policii. Prvních padesát mužů z Beweissicherungs – und Festnahmeeinheit Plus (BFE+), jednotky pro zajištění důkazů a zatýkání z braniborského Blumbergu, je 24 hodin denně připraveno jít do akce. Příslušníky nového protiteroristického komanda v případě potřeby přepraví bleskově na místo zásahu vrtulníky GSG9, speciálního elitního policejního týmu zaměřeného na přepady.

„V nejbližších týdnech zřídíme další čtyři základny, abychom plošně pokryli celé území Spolkové republiky,“ řekl týdeníku Focus zasvěcený zdroj z policejních špiček.

Stěžejním posláním nového oddílu se stane – na rozdíl od GSG9 – několikadenní, velmi důkladné pátrání po teroristech, jejich vystopování a zadržení.

Související téma

„Vybírali jsme z několika set uchazečů. V tuto chvíli se opíráme o nejlepší z nejlepších – jak po fyzické, tak psychické stránce. Všichni, tedy i ti, které jsme převzali z jiných policejních skupin, prošli speciálním osmitýdenním výcvikem,“ dodal zdroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám