Hlavní obsah

Německo je bojiště, teď zaútočte tam, vyzývá Islámský stát příznivce

Radikální organizace Islámský stát zveřejnila obrázky, na nichž vyzývá své příznivce v Německu, aby spáchali teroristické útoky podobné těm v Bruselu. S odvoláním na zpravodajskou skupinu SITE zaměřenou na terorismus o tom ve čtvrtek informovala německá média. Za hlavní terče označili radikálové úřad kancléřky Angely Merkelové a mezinárodní letiště mezi Kolínem nad Rýnem a Bonnem. Úřady původ sdělení z internetu prověřují.

Foto: Profimedia.cz

Budova německého kancléřství v Berlíně

Článek

"To, co zvládli tvoji bratři v Belgii, zvládneš taky," stojí na jedné z grafik, která znázorňuje letiště na západě Německa. Další ukazuje budovu kancléřství v centru Berlína v plamenech. "Německo je bojiště," zní doprovodný nápis. Další fotomontáž znázorňuje německou stíhačku se zkrvavenými tvářemi ženy a několika dětí na pozadí. "Chceš dál truchlit nebo budeš konečně jednat?" stojí na obrázku.

Podle SITE se na twitteru objevilo pět podobných fotomontáží, které nesou logo agentury Furat Media napojené na radikály z IS.

Spolkový kriminální úřad (BKA) zatím grafiky prověřuje. "Je jasné, že Německo je v hledáčku mezinárodního terorismu a atentáty jsou možné," uvedla mluvčí úřadu. Na aktuálním stupni ohrožení ale nové obrázky prý nic nemění.

Šéf BKA Holger Münch po atentátech v Bruselu, které si vyžádaly životy 32 lidí, upozornil na to, že IS se bude vzhledem k porážkám v Sýrii a Iráku snažit vylepšit svůj obraz "spektakulárními" atentáty v Evropě.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Německo se připojilo ke koalici bojující proti IS na Blízkém východě po teroristických útocích z 13. listopadu v Paříži, při nichž zahynulo 130 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám