Hlavní obsah

Německo se na měsíc uzavře do karantény, školy a obchody ale nechá otevřené

Německo od pondělí 2. listopadu do konce měsíce zavádí rozsáhlou karanténní uzávěru, aby zastavilo prudký nárůst počtu nových případů koronavirové infekce. Oznámila to dnes po jednání s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová, která upozornila na znepokojivé tempo šíření nákazy.

Foto: Strauch Fabian, ČTK

V nemocnici v Essenu ošetřují covid-19 pozitivního pacienta.

Článek

Kancléřka se na videokonferenci s premiéry spolkových zemí dohodla, že se do konce listopadu uzavřou hospody, bary, restaurace, divadla či kina, otevřené naopak zůstanou školy, školky nebo obchody. Omezeno bude i shromažďování, sejít se bude moci maximálně deset lidí z nejvýše dvou domácností.

„Dohodli jsme se na velmi tvrdých opatření," řekla Merkelová. S tím na tiskové konferenci souhlasili i berlínský primátor Michael Müller a bavorský premiér Markus Söder, který dnešek označil za den těžkých rozhodnutí.

Kropenky v kostelech kvůli covidu dokropily. Němečtí kněží pořizují dávkovače

Koktejl

Podle kancléřky je nezbytné ke karanténě, kterou označila jako "částečnou uzávěru", přistoupit, neboť šíření koronaviru se dramaticky zrychluje. Merkelová prohlásila, že epidemie se šíří exponenciálně a že zatímco za úterý oznámil Institut Roberta Kocha takřka 15.000 nakažených, před týdnem to byla polovina.

Merkelová vyzvala občany, aby zvážili nutnost cest a návštěv příbuzných. Upozornila, že během uzávěry nebude možné turistické ubytování v hotelech a že umožněny budou jen nezbytné služební cesty.

Místopředseda Spolkového sněmu při natáčení rozhovoru zkolaboval a zemřel

Evropa

Müller řekl, že pokud veřejnost nadcházející čtyři týdny bude opatření solidárně a zodpovědně dodržovat, pak existují dobré vyhlídky na zvládnutí krize a na zlepšení nepříznivého vývoje. K solidárnímu chování vyzval také Söder.

Reklama

Výběr článků

Načítám