Hlavní obsah

Německo legalizuje domácí pěstování konopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové vládní koalice v Německu se dohodli na detailech legalizace konopí. Zákon by mohl začít platit 1. dubna, i když Spolkový sněm o něm bude hlasovat zhruba za dva týdny. Vzhledem k předběžnému souhlasu sněmovních expertních skupin se totiž schválení považuje za poměrně jisté, uvedla v pátek stanice ZDF.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Samičí rostlina léčebného konopí před sklizní

Článek

Konopí, jehož prodej a pěstování bylo v Německu zakázáno více než 40 let, by od 1. dubna mělo být podle stanice ZDF vyřazeno ze seznamu zakázaných látek. Nově bude dospělým osobám povoleno domácí pěstování a držení určitého množství konopí pro vlastní potřebu. Zákon také od 1. července počítá i s kluby pro společné pěstování konopí.

Vláda se zavázala, že po roce vyhodnotí funkčnost zákona. Jeho odpůrci ale už nyní varují před dekriminalizací dealerů a nárůstem práce pro policii. Obavy budí také absence limitu pro konzumaci konopí v souvislosti s řízením. Podle průzkumu z roku 2022 v Německu užívají konopí přibližně čtyři miliony dospělých, což představuje 4,8 procenta populace, uvedla stanice.

V Česku je nyní stejně jako v Německu legální užívání konopí pro léčebné účely. Předepisovat ho mohou vybraní lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

Pěstování konopí pro vlastní potřebu je v Česku přestupkem nebo trestným činem v závislosti na množství pěstovaných rostlin. Trestným činem je pěstování více než pěti rostlin. Trestné je i přechovávání více než deseti gramů sušiny, výroba a jiné nakládání s omamnými látkami.

Curych pokusně zlegalizoval konopí pro registrované

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám