Hlavní obsah

Curych pokusně zlegalizoval konopí pro registrované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarský Curych legalizoval kouření marihuany a užívání dalších konopných produktů. Platí to ale jen pro účastníky pilotní studie, kteří si od nynějška po dobu tří let budou moci tyto látky kontrolovaně kupovat ve vybraných lékárnách a za stanovených podmínek je užívat.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Projekt pod názvem Züri Can - Cannabis mit Verantwortung (Konopí s odpovědností) spustila tento týden curyšská radnice ve spolupráci se zdravotními institucemi. Studie se účastní 1200 lidí ve věku 18 až 80 let, z nichž čtyři pětiny jsou muži.

Organizátoři původně počítali se dvěma tisíci účastníky, mnoho konzumentů se prý ale nepřihlásilo kvůli obavám o svá osobní data. Další zájemci se stále mohou ještě zaregistrovat.

Cílem studie je zjistit, jak se prodej konopných produktů v regulovaných podmínkách projeví na spotřebě a zdraví účastníků. Ti budou muset jednou za šest měsíců vyplnit přes internet dotazník.

Osoby zapojené do projektu si mohou konopné výrobky koupit v devíti lékárnách, šesti společenských klubech a v městském protidrogovém informačním středisku. Mají přitom záruku, že jde o laboratorně prověřené produkty nezatížené nebezpečnými látkami nebo náhražkami, jak tomu nezřídka bývá na černém trhu.

Konzumace je možná jen v soukromí nebo v jednom ze zmíněných společenských klubů. „Konopí je ve Švýcarsku nejčastěji konzumovanou ilegální substancí. A pouhým zákazem se její spotřeba zastavit nedá,“ prohlásil podle deníku Bild Andreas Haur, městský radní pro zdravotnictví.

Muž z Ibizy pěstoval konopí na hřbitově

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám