Hlavní obsah

Polsko by Ukrajině rádo poskytlo tanky Leopard 2

Polsko je připraveno poslat Ukrajincům tanky Leopard 2, rádo by tak ale učinilo v rámci mezinárodní koalice. Tedy ve spolupráci s dalšími spojenci. Během návštěvy Lvova na západě Ukrajiny to ve středu oznámil polský prezident Andrzej Duda.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Modernizovaný polský tank Leopard 2PL při palbě

Článek

„V rámci budování koalice předáme rotu tanků Leopard. Chceme, aby vznikla mezinárodní koalice,“ řekl novinářům polský prezident po jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

„Ukrajina se musí ubránit. Neubrání se však bez naší podpory,“ dodal. Zelenskyj mu za to poděkoval.

O dodávku leopardů na Ukrajinu již dříve Němce opatrně žádali Američané. Ti se ale na takovou dodávku příliš netvářili vzhledem k tomu, že jde o další krok k zapojení se do konfliktu. Američané na ně nechtěli tlačit.

Dodávka leopardů Poláky se tak zdá jako kompromis, s tím, že Poláci by mohli výměnou dostat jinou techniku.

Žádné západní tanky nedostala

Ukrajina dosud žádné tanky západní konstrukce nedostala, ačkoli o ně má zájem. Podle Gustava Gressela z Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR) jsou právě německé Leopardy 2 vhodnou volbou, neboť tyto tanky používá polská armáda. Ukrajina by tak hned za svými hranicemi měla možnost německé stroje opravovat.

Také britská vláda ve středu oznámila, že plánuje Ukrajině dodat tanky. Má se tak stát ve spolupráci s partnery, uvedla podle Financial Times kancelář premiéra.

USA by uvítaly dodání německých tanků na Ukrajinu. Nutit ale nikoho nebudou

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám