Hlavní obsah

Německo je o krok blíž k nové vládě, politici hlásí průlom ve vyjednávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Po více než 20 hodinách jednání mezi zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD) o uzavření velké koalice a vzniku budoucí německé vlády přišel konečně průlom, oznámila v pátek tisková agentura DPA. Dohoda však zatím nebyla uzavřena.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Vyjednavači z unie CDU/CSU a SPD rokovali celou noc.

Článek

Kompromis, kterého dosáhli předsedové stran a jejich poslaneckých klubů, ještě musí schválit ostatní vyjednávači. Pak by o něm politici měli informovat média. Trojice předsedů - Angela Merkelová (CDU), Martin Schulz (SPD) a Horst Seehofer (CSU) - je už podle německých médií připravena svým stranám doporučit zahájení vlastních koaličních rozhovorů.

Špičky politických stran budoucí koalice musí ještě překonat řadu překážek. Jednou z prvních bude v případě úspěšného dotažení sondovacích rozhovorů stranický sjezd SPD 21. ledna, který by dohodu musel schválit, aby mohlo začít vlastní koaliční vyjednávání.

Komplikovanost rozhovorů avizovala ve čtvrtek dopoledne při příchodu na jednání kancléřka Angela Merkelová (CDU) a počítali s tím i další politici. Spory podle německých médií byly především v oblastech daňové, zdravotní nebo uprchlické politiky.

Uprchlická a azylová politika byla zásadním předmětem sporu už při předcházejících rozhovorech o vládě mezi CDU/CSU, svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými, které nakonec loni v listopadu zkrachovaly. Německo tak už novou vládu hledá více než tři a půl měsíce a ani optimistické prognózy nepočítají s tím, že by vznikla dříve než v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám