Hlavní obsah

Německé úřady zápolí s deportacemi cizinců. Ambasády jim pokládají telefon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo má problémy s deportacemi cizinců, mimo jiné i proto, že pracovníci velvyslanectví v zemi jejich původu neustále pokládají telefon, když se s nimi úřady snaží spojit. Potvrdila to Tamara Zieschangová (CDU), zemská ministryně vnitra Saska-Anhaltska.

Foto: Profimedia.cz

Tamara Zieschangová, ministryně vnitra Saska-Anhaltska, hovoří na sklonku ledna v zemském parlamentu v Magdeburku

Článek

Upozornila, že přibližně dvě třetiny zemí zapojených do deportací, v drtivé většině příjemci štědré německé rozvojové pomoci, vytrvale a zcela záměrně odmítají spolupracovat.

„Například kamerunské velvyslanectví neodpovídá na naše e-maily i dopisy. A také rovnou pokládá telefon, když je jasné, že to voláme zase my,“ postěžovala si podle britského listu The Telegraph.

„Podíl nespolupracujících zemí původu v Sasku-Anhaltsku je asi dvoutřetinový. Návraty do nich nejsou možné vůbec nebo jen ve velmi omezené míře,“ připustila Zieschangová.

K dalším zemím, které svévolně odmítají převzít vypovězené migranty, patří Benin, Burkina Faso, Niger, Mali a Guinea-Bissau.

Proč to nejde jako v Estonsku?

Mluvčí sasko-anhaltského ministerstva vnitra řekl německému deníku Bild, že v současné době není možné deportovat Syřany nebo Afghánce ani v případě, že se dopustili zločinu, a vyzval spolkovou vládu Olafa Scholze (65, SPD), aby přijala další opatření.

„Německu se musí podařit to, co už dlouho dělá Estonsko, totiž vracet nebezpečné lidi a zločince do Sýrie a Afghánistánu. Urychlili jsme deportace tam, kde to máme ve vlastních rukou. Úkolem spolkové vlády je vytvářet cesty a příležitosti,“ podotkl mluvčí.

V roce 2023 Sasko-Anhaltsko zvýšilo počet deportací o 54 procent oproti předchozímu roku. V celostátním měřítku činil nárůst 27 procent.

Přitvrzení ano, ale…

Deportace jsou stále napjatějším politickým tématem ve Spolkové republice, kde Scholzův kabinet v počáteční fázi zvažuje zavedení systému vyřizování žádostí o azyl ve třetích zemích ve stylu Itálie, která chce vyřizovat žádost v Albánii, nebo Británie, která totéž chce činit ve Rwandě.

V lednu Spolkový sněm schválil řadu nových zákonů, které by usnadnily navracení neúspěšných uchazečů o azyl do jejich mateřských zemí.

Nová pravidla umožňují prohlídky v místě pobytu cizinců za účelem prokázání jejich totožnosti a v některých případech odstraňují povinnost úřadů předem informovat osobu o jejím vyhoštění.

A v případech, kdy je cizinec členem zločinecké organizace, se maximální délka držení v předvyhošťovací vazbě prodloužila z deseti na 28 dní.

Odmítnutí žadatelé o azyl mohou ve Spolkové republice získat dočasný pobyt z důvodu nemoci, ztráty dokladů nebo dítěte s německým pobytovým statusem.

Pokus číslo dvě. Londýn má novou smlouvu o deportaci nelegálních migrantů do Rwandy

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám