Hlavní obsah

Německé kancléřství si stěžuje na Merkelovou. Musí jí dál platit vizážistku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) si po odchodu z úřadu ponechala jedno privilegium: asistentku pro účes a make-up, a to i na cestách. V kancléřství si kvůli tomu stěžují na náklady.

Foto: Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Žádný německý kancléř nebyl po odchodu z funkce tak bohatě obdarován jako 68letá Merkelová, připomněl list Der Tagesspiegel. Aby byla v kontaktu s politickým světem, má kancelář s devíti pracovními místy, včetně služebního auta od Spolkového kriminálního úřadu.

Jen na tyto zaměstnance se pravděpodobně vydá několik set tisíc eur ročně, a k tomu se připočítávají cestovní výdaje. Kanceláře stejně patří Spolkovému sněmu.

Nyní se ukazuje, že vedle personálního rozpočtu kancléřský úřad jejího nástupce Olafa Scholze (SPD) hradí exkancléřce „profesionální pomoc s kosmetikou a kadeřnictvím“, a to i na neveřejné schůzky.

Merkelová: Za snahami o diplomatické urovnání konfliktu na Ukrajině si stojím

Zahraniční

Vyplývá to z korespondence mezi vládním ústředím a úřadem Merkelové, kterou má k dispozici Tagesspiegel.

Podle dokumentů Merkelovou na cestách nadále pravidelně doprovází asistentka na volné noze. Nejedná se však o její bývalou dlouholetou vizážistku, ale o ženu, která podle vlastních informací pracuje v Berlíně jako hair & make-up artist a také jako módní návrhářka, upozornil deník.

Podle e-mailové korespondence má Merkelové pomáhat jako náhrada za bývalou zaměstnankyni. Spolkové kancléřství i úřad Merkelové na vyžádání potvrdily, že pracuje na náklady spolkového rozpočtu, a Merkelová nechce říct, jak často jí pomáhá.

Podle jejího úřadu se o „neveřejných osobních jednáních“ neposkytují žádné informace.

Německá ekonomika se propadla do recese

Ekonomika

Reiner Holznagel, šéf Svazu daňových poplatníků, podle listu Bild kritizoval, že to stojí vládu tolik peněz. „Je těžké vysvětlit daňovým poplatníkům, že by měli platit i za vizážisty a kadeřníky politiků,“ řekl.

„Tyto náklady by měly být omezeny na minimum a v případě pochybností hrazeny soukromě,“ dodal.

Hotel – žádná láce

Když chtěla Merkelová při své návštěvě Nizozemska před rokem ubytovat svou stylistku i osobního poradce, v cestovním oddělení kancléřství to vzbudilo rozruch.

„To jsou výhodné ceny,“ komentoval ironicky zaměstnanec úřadu náklady na hotel ve výši 505 eur (13 tisíc korun) za noc a připojil k nim emoji špatné nálady.

Náklady na „doprovod z kanceláře“ Merkelové dráždily i při cestě do Ženevy, protože uvažované hotely byly skutečně příliš drahé, přestože horní cenová hranice činí 197 eur (4 670 korun), uvádí se v korespondenci.

Vlastní strana Angely Merkelové zpochybňuje její vhodnost pro řád

Zahraniční

Podle interních e-mailů měla asistentka Merkelové povolen pobyt v pokoji za přibližně 340 eur (8000 korun) za noc.

Sdružení daňových poplatníků vypočítalo, že výdaje na fotografy, kadeřníky a vizážisty se v roce 2022 zvýšily na přibližně 1,5 milionu eur (35,5 milionu korun).

To je téměř o 80 procent více než v předchozím roce, kdy byla velká koalice v čele s Merkelovou ještě z větší části u moci.

I šéfka diplomacie se umí zkrášlit

Nejdražší, za přibližně 137 tisíc eur (3,2 milionu korun), byl vizážista Claud Fromen, který doprovází ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou (Zelení) na schůzky doma i v zahraničí, při nichž se natáčí a fotí.

Také Scholz a další členové vlády, například ministryně pro rodinu Lisa Pausová (Zelení), se také nechávají líčit od vizážistů.

Stylistku Merkelové se deníku Tagesspiegel nepodařilo zastihnout. Odmítla také dát svolení úřadu kancléřky k poskytnutí podrobnějších informací o své práci.

Seznam klientů zveřejněný na jejích internetových stránkách odkazuje na národní a mezinárodní celebrity.

Není na něm Merkelová, ale – překvapivě – její předchůdce, který upadl do veřejné nemilosti kvůli obchodům s ruským Gazpromem - spolkový kancléř Gerhard Schröder (SPD).

Kvůli zbraním pro Kyjev pletichařila Baerbocková za Scholzovými zády

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám