Hlavní obsah

Kvůli zbraním pro Kyjev pletichařila Baerbocková za Scholzovými zády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý kancléř Olaf Scholz a jeho ministryně zahraničí Annalena Baerbocková spolu už několik měsíců takřka nemluví poté, co vyšlo najevo, že za jeho zády naléhala na spojence, aby ho přiměli k dodávkám tanků na Ukrajinu. V posledním vydání to napsal týdeník Die Zeit.

Foto: Christian Mang, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz a ministryně zahraničí Annalena Baerbocková na jednání vlády

Článek

„Baerbockovou, jestřába v otázce dodávek zbraní pro Kyjev, nerozhodnost jejího šéfa doháněla k šílenství,“ tvrdí časopis.

V létě řekla Antony Blinkenovi, šéfu americké diplomacie, že Západ musí poslat bojové tanky, což Washington pochopil jako signál ke zvýšení tlaku na Scholze. Letos v lednu využila návštěvy Londýna a naléhala na ministra zahraničí Jamese Cleverlyho, aby Británie dodala tanky Challenger s cílem izolovat Scholze na mezinárodní scéně.

Její „partyzánština“ spojená s veřejnými komentáři, které podkopávaly oficiální německý postoj, kancléře rozzuřila, upozornil týdeník.

Na kancléřův účet také vtipkovala, když na karnevalovém večírku na začátku tohoto měsíce prohlásila: „To je skvělé. Vlastně jsem chtěla přijít jako leopard, ale pak jsem se trochu obávala, že mi kancléřský úřad několik týdnů nedá povolení k cestě.“

Německo schválilo leopardy na Ukrajinu, umožní je dodávat i jiným zemím

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám