Hlavní obsah

Německá vláda popřela zvěsti, že se chce distancovat od rezoluce o arménské genocidě

Berlín
Aktualizováno

Německá vláda se nepodvolí tlaku Turecka a nedistancuje se od rezoluce parlamentu o turecké genocidě Arménů za první světové války. Vládní mluvčí Steffen Seibert tak v pátek popřel zprávu magazínu Der Spiegel, že vláda takový krok učiní. Gesto požaduje Ankara, pro kterou je to podmínka pro vpuštění německých poslanců na tureckou leteckou základnu Inçirlik, odkud startují německá letadla k průzkumným letům nad Sýrií.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová parlamentní rezoluci osobně podpořila.

Článek

Spiegel v pátek uvedl, že se úřad kancléřky Angely Merkelové domluvil s ministerstvem zahraničních věcí, že mluvčí Seibert předstoupí s příslušným prohlášením před novináře. Podle očekávání měl poukázat na to, že rezoluce parlamentu je nezávazným politickým usnesením bez právních důsledků, takže nezavazuje ani vládu.

Vládní mluvčí sice následně taková slova skutečně pronesl, ale o nějakém distancování podle něj není řeč. Seibert podotkl, že mu taková prohlášení nepřísluší.

Bundestag schválil rezoluci označující masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu počátkem června. Rezoluci předložili společně zástupci konzervativců z CDU/CSU Angely Merkelové, sociálních demokratů i zelených, a usnesení bylo přijato téměř jednomyslně. Merkelová ho osobně podpořila a šéf parlamentní frakce konzervativců Volker Kauder k tomu v pátek podle agentury Reuters řekl, že Merkelová svůj osobní postoj ve věci nemění. [celá zpráva]

Poslancům zakázali vstup

Ankara se proti tomu ostře ohradila a spor vystupňovala počátkem týdne, když turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoglu prohlásil, že němečtí poslanci, kteří zahraniční misi schválili a také jsou povinni kontrolovat, jak je splňována, mají zákaz vstupu na základnu Inçirlik, dokud se od rezoluce nedistancuje spolková vláda. Turci zakázali vstup také státnímu tajemníkovi německého ministerstva obrany a do areálu v poslední době mohla jen německá ministryně obrany Ursula von der Leyen. [celá zpráva]

Němci mají na Inçirliku v rámci mezinárodní koalice proti Islámskému státu v Sýrii šest průzkumných letounů a jedno tankovací letadlo.

Spor s Turky se v uplynulých týdnech v Ankaře snažili osobně urovnat náměstek ministra zahraničí Martin Ederer a šéf politického odboru ministerstva Andreas Michaelis. Mluvčí německé diplomacie Martin Schaefer už tento týden prohlásil, že rezoluce o genocidě je pouze „politickým usnesením německého ústavního orgánu“.

Reklama

Související články

Merkelová podporuje uznání genocidy Arménů

Německá kancléřka Angela Merkelová podporuje rezoluci, která chce označit masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu, uvedla ve středu vládní mluvčí...

Výběr článků

Načítám