Hlavní obsah

Německá policie prošetřuje možnou otravu dvou představitelek ruské opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlínská policie vyšetřuje podezření z otravy dvou účastnic konference ruské opozice uspořádané koncem dubna v německém hlavním městě.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Německá policie – ilustrační snímek

Článek

Jedna z žen, šéfka mezinárodní nadace Svobodné Rusko Natalia Arnová, si podle zdrojů ruských nezávislých médií stěžovala, že se jí udělalo špatně během jejího pobytu v Praze, kam se přesunula začátkem května z berlínské konference.

Setkání v Berlíně pořádal známý kritik Kremlu Michail Chodorkovskij.

Policie informovala o začátku vyšetřování v reakci na dotaz německého listu Welt am Sonntag. Další podrobnosti ale nesdělila, uvedl deník Die Welt na svém webu.

Ruský opoziční politik Kara-Murza dostal 25 let

Evropa

V polovině května ruský portál agents.media spekuloval, že Arnovou i druhou ženu se mohly pokusit otrávit ruské tajné služby.

Ředitelka Svobodného Ruska podle jeho zdrojů zaznamenala příznaky otravy v Praze, kam přijela z Berlína a kde měla na programu různé schůzky.

Během pobytu údajně pocítila znecitlivění těla a bolesti v jeho různých částech. Nedlouho předtím, než se u ní projevily tyto symptomy, si všimla, že dveře jejího pražského hotelového pokoje byly otevřené.

Po návratu do USA, kde žije, se obrátila na lékaře i místní úřady. Podle jednoho ze zdrojů ruského portálu začal případ zkoumat Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Vedle Arnové symptomy otravy podle portálu pocítila ještě jedna z účastnic konference v Berlíně, a to ruská novinářka, která nedávno emigrovala z Ruska. Ta ale uvedla, že příznaky se u ní projevily „možná ještě před konferencí“.

Se svými problémy se obrátila na berlínskou kliniku Charité, kde se z otravy v roce 2020 léčil také ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. Jméno novinářky portál nesdělil.

Ruská opozice řeší také likvidaci Putina

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám