Hlavní obsah

Němci zkouší mixovat vakcíny. Merkelová do toho šla

Spolková kancléřka Angela Merkelová jde Němcům příkladem. V rámci nové očkovací strategie si nechala píchnout vakcínu od společnosti Moderna, ačkoliv první dávku měla od AstraZeneky. Míchání vakcín by totiž podle odborníků mohlo ochranu před koronavirem zvýšit.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Šestašedesátiletá kancléřka se nechala vakcínou od AstraZeneky naočkovat v dubnu, tedy krátce poté, co vyšlo najevo, že u mladých lidí může britské očkování vzácně způsobit trombózu. Spolkové úřady proto doporučily AstraZeneku starším 60 let, pro něž má být zcela bezpečná.

Merkelová patrně chtěla ukázat, že vakcíně věří. Stejně jako nyní při míchání vakcíny doporučeném německými vědci. Ti doporučili tzv. křížovou kombinaci, kdy je po první dávce vakcíny AstraZeneky aplikována druhá dávka očkovací látky od Pfizeru nebo Moderny, které fungují na jiné principu.

Evropská léková agentura by měla o kombinování vakcín rozhodnout do konce června.

Německo začne od června s očkováním dětí od 12 let

Koronavirus

Alespoň první dávku vakcíny už v Německu dostala více než polovina obyvatel.

Dvojí ochrana

Zatímco AstraZeneca obsahuje modifikovaný adenovirus se spike proteinem koronaviru SARS-CoV-2, vakcíny od Pfizeru a Moderny využívají mRNA technologii, kdy nesou jen neinfekční část genetické informace. Kombinace obojího by mohla ochranu před nákazou koronavirem vyztužit. Předběžné výsledky studie Sárské univerzity v Saarbrückenu ukazují, že to funguje.

Studie: Kombinace vakcín zabírá víc

Domácí

Možná i to je důvod, proč si německá kancléřka podle svého mluvčího „před několika dny nechala píchnout druhou dávku od Moderny“. Ve středu na to upozornil deník The Daily Mail.

Britský list v té souvislosti připomněl spekulace o zdravotním stavu Angely Merkelové poté, co se v roce 2019 na veřejnosti několikrát viditelně rozklepala. Vysvětlila to tehdy vyčerpáním a dehydratací a od té doby se zdá být v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám