Hlavní obsah

Němci střeží vánoční trhy, ale strach je nesvazuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svařené víno, rolničky a pražené mandle: po celém Německu se otevírají vánoční trhy, pro něž mají slabost snad všechny generace místních. Sváteční pohoda je však na mnoha místech vykoupena velkou policejní přítomností.

Foto: Profimedia.cz

Ozbrojení policisté střeží vánoční trh před slavnou katedrálou v německém Kolíně nad Rýnem

Článek

Spolkový úřad pro ochranu ústavy v poslední zprávě bije na poplach, že kvůli válce mezi Izraelem a Hamásem riziko útoků v Německu „drasticky vzrostlo“. Ve středu policie zatkla Edrise D. (15), Afghánce s německým občanstvím, a Rasúla M. (16), ruského státního příslušníka a uživatele Telegramu, o němž bezpečnostní složky vědí, že sympatizuje s teroristickou organizací Islámský stát a šíří teroristickou propagandu.

Podle listu Die Welt na Telegramu ohlásili teroristický útok na pátek 1. prosince na vánoční trh v Leverkusenu. Podle státních bezpečnostních složek se chystali najet malým nákladním autem do davu lidí. Poté chtěli místo polít benzínem a zapálit, aby zabili co nejvíce „nevěřících“. Podle generální prokuratury plánovali po útoku opustit zemi a připojit se k zahraniční teroristické organizaci Islámský stát – provincie Chorásán.

V Německu zatkli 15letého islamistu. Chystal teroristický útok na synagogu a vánoční trhy

Evropa

Rainer Wendt (67), šéf německých policejních odborů, Bildu řekl: „Po varování izraelského premiéra Benjamina Netanjahua úřady na německých vánočních trzích vyhlásily pohotovost před terorismem. Už jen kvůli křesťanskému pozadí bývají tyto akce terčem útoků islamistických teroristů.“

Frankfurt se změnil na pevnost

Města jako Frankfurt nad Mohanem a Stuttgart už od otevření zavedly vyšší bezpečnostní opatření než kdykoli předtím. „Všude zátarasy, kovové patníky a větší přítomnost policie než kdykoli předtím! Frankfurtský vánoční trh zmutoval v pevnost a zřídil obrovskou bezpečnostní zónu,“ napsal Bild.

„Se začátkem svátků bude policie provádět zjevná i skrytá opatření. Patří mezi ně například zvýšená přítomnost policie na nejoblíbenějších místech a také kontroly osob a vozidel,“ říká policejní mluvčí Bintu Lond, který neposkytl žádné informace o počtu nasazených policistů.

Muži a ženy zákona v akci pravidelně projednávají zajištění situace i vyhodnocení rizik se spolkovými a zemskými bezpečnostními orgány. Z „taktických důvodů“ však policie nemůže poskytnout žádné další informace o ochranných opatřeních ani o počtu nasazených policistů.

Provozovatel stánku Patrick Hausmann frankfurtské policii důvěřuje, ale zároveň říká: „Jsme ostražití.“

Majitelé stánků v okolí Römeru , staré radnice a přilehlého prostranství, ve Frankfurtu, se v rozhovoru pro Bild neobávají terorismu a důvěřují policii. Patrick Hausmann (36), prodavač svařeného vína, říká i za jiné: „My všichni majitelé stánků jsme na místě sami. Jsme ostražití a bedlivě sledujeme své okolí.“ Jeho otec Eddy Hausmann (73 let), který stále provozuje svůj kultovní stánek, souhlasí, avšak dodává: „Přítomnost policie je vysoká, mají vše pod kontrolou. Ale bohužel do hlavy lidem nevidíte.“

Stuttgart vsadil na bloky

Stuttgartské vánoční trhy se otevřely ve středu večer – a návštěvníci mohou v klidu popíjet horké svařené víno. Kouzlo stánků je totiž bezpečnější než kdykoli předtím.

Umožňuje to rozhodnutí starosty Clemense Maiera (49, Svobodní voliči. Kolem tržiště rozestavěl 450kilové patníky, tzv. oktabloky, které vzhledem k jejich velké hmotnosti lze přemístit pouze pomocí jeřábu nebo vysokozdvižného vozíku. Výrobce inzeruje, že v případě nárazu nákladního automobilu se patník nakloní dopředu. To způsobí, že se „hroty zaklíní mezi vozidlo a vozovku. Dochází k brzdnému účinku a vozidlo se po krátké době stává nepojízdným.“

Návštěvníci Berlína se cítí bezpečně

Bezpečnostní orgány se zaměřují zejména na vánoční trh na náměstí Breitscheidplatz v Berlíně. Právě zde v roce 2016 najel islamistický terorista Anis Amri kloubovým nákladním vozem do davu lidí. Dvanáct lidí zabil a nejméně 67 dalších návštěvníků zranil, některé z nich vážně.

Florian Hellweg (54) z Mnichova sem jezdí každý rok. „V den útoku jsem byl jen o kousek dál – sotva deset minut chůze. O rok později se mi sedělo u svařáku těžko. Dnes nemám pocit nevolnosti. Všechno je bezpečné.“

„Betonové bloky narušují atmosféru a vždy nám připomínají, co se stalo. Vypadá to tu jako v hraničním pásmu. Člověk samozřejmě doufá, že se to už nebude opakovat,“ podotýká Maria E. (41) z Mahlowa u Berlína.

Německá vnitřní rozvědka zvýšila varování před terorem. Ohroženi hlavně Židé

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám