Hlavní obsah

Němci omezují šance na azyl, rozšiřují seznam bezpečných zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německý Spolkový sněm v pátek hlasy vládní koalice schválil zařazení Maroka, Alžírska a Tuniska na seznam bezpečných zemí. Jejich občanům to výrazně sníží šanci získat v Německu azyl. Předloha je reakcí na události ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem, kdy stovky žen okrádali a sexuálně obtěžovali běženci především ze severní Afriky.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière

Článek

Zákon ještě musí podpořit Spolková rada a v ní budou vládní strany potřebovat i hlasy opozice. Ta nyní návrh kritizovala s poukazem na to, že se v severoafrických státech porušují lidská práva.

„Je to černý pátek pro získání základního práva na azyl v Německu,“ komentoval situaci poslanec Andrej Hunko (Levice). Vyzval zelené, aby se pokusili návrh při červnovém projednávání ve Spolkové radě smést se stolu.

Pomoc obsahuje také právo říci ne
Thomas de Maizière, ministr vnitra

„Budeme dál pomáhat potřebným, ale chceme omezit příchod těch, kteří žádnou pomoc nepotřebují,” řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière. „Pomoc obsahuje také právo říci ne,“ dodal. Cílem zákona je podle jeho slov zkrácení azylového řízení.

„Pokud žadatelé pocházejí z tzv. bezpečné země původu, nemají téměř žádné právo na azyl. Ti, kteří přišli do Německa ze severní Afriky, přišli kvůli výhodám a lepším životním podmínkám, než mají v zemi původu,” dodal de Maizière.

Připomněl, že loni přišlo do Německa 26 tisíc migrantů z těchto tří severoafrických států, azyl ale získalo méně než jedno procento z nich.

Loni Německo zařadilo na seznam bezpečných zemí poslední státy západního Balkánu, tedy Albánii, Kosovo a Černou Horu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám