Hlavní obsah

Nejezděte na východní Ukrajinu, varuje Čechy ministerstvo zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zahraničních věcí varuje kvůli rostoucímu napětí na východní Ukrajině před cestami do tamních oblastí. Čechům, kteří se v regionu už nacházejí, Černínský palác doporučuje odcestovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Článek

„V důsledku zhoršené bezpečnostní situace ve východních částech země, zejména v Autonomní republice Krym, ministerstvo zahraničních věcí doporučuje do odvolání občanům České republiky zrušit nebo odložit cesty do těchto regionů Ukrajiny,“ uvedl úřad na svých internetových stránkách.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek už v sobotu v České televizi poznamenal, že zejména Krym v současnosti není vhodný pro turisty. Vysvětlil, že se o tom v předchozí den sám přesvědčil, když se s kolegy pokoušel na poloostrov dostat, ale nikdo jim nemohl zaručit ani bezpečné přistání letadla.

Mluvčí českého velvyslanectví na Ukrajině Zdeňka Caisová v neděli uvedla, že o pomoc je zatím nepožádal žádný Čech, který by byl na Krymu. "Žádný Čech v nouzi se neobrátil ani na nás, ani na konzuláty v Doněcku a Lvově," řekla Caisová. V případě nouze mohou Češi zavolat konzulovi na pohotovostní telefonní číslo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ruské síly hlídkují u letiště u SevastopoluVideo: Reuters

Nad Krymem převzali kontrolu ruské a proruské skupiny ozbrojenců, jelikož neuznávají autoritu nové vlády v Kyjevě. Moskva je připravena vyslat na Krym armádu. [celá zpráva]

Podle Kyjeva by to ale byla agrese vyvolávající válku. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukrajina

Zaorálek: Připomíná mi to osmašedesátý

Šéf české diplomacie Zaorálek to v sobotu odmítl. „Způsob, jakým Ruská federace eskaluje situaci na Ukrajině, mi bohužel připomíná rok 1968 a narušení suverenity Československa,“ uvedl v tiskovém prohlášení a dodal, že „neshody v Evropě již neřešíme a nemůžeme řešit silou“ a „všichni včetně Ruska musí respektovat mezinárodní právo a závazky z něho plynoucí“.

Zaorálek připomněl, že se Rusko v roce 1994 v Budapešti zavázalo nejen k respektování teritoriální celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny, ale i k jejich garantování.

V neděli v České televizi Zaorálek dodal, že postup Ruska na Krymu je porušením mezinárodního práva a místní vláda v Simferopolu je loutkovým režimem Moskvy. Na porušení práva chce Zaorálek odpoledne osobně upozornit velvyslance Ruska v Praze.

Ke zdrženlivosti vyzvali Moskvu také prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám