Hlavní obsah

Nedovolím, aby tady vládli sluníčkáři. I Danko oznámil kandidaturu na slovenského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko v neděli oznámil, že bude kandidovat v prezidentských volbách. Příští týden má kandidaturu oficiálně oznámit také předseda další vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Ve volbách hlavy státu tak budou proti sobě kandidovat předsedové dvou ze tří koaličních stran.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda strany SNS Andrej Danko

Článek

První kolo prezidentských voleb se bude konat letos 23. března, případné druhé pak 6. dubna. Současná hlava státu Zuzana Čaputová se nebude ucházet o druhé funkční období. Její mandát končí 15. června.

Danko potvrdil, že jeho kandidaturu podpořilo v petiční akci 17 tisíc lidí, tudíž splnil podmínky. „Nedovolím, aby tady vládli sluníčkáři a liberálové,“ uvedl předseda SNS v nedělní televizní diskusi veřejnoprávní televize.

Místopředseda parlamentu zároveň kritizoval Pellegriniho, že odmítl být kandidátem celé vládní koalice. Zopakoval, že nejlepším prezidentským kandidátem by podle něj byl premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie). Ten však svou účast v prezidentských volbách důrazně odmítá.

Slováci budou volit prezidenta v březnu

Evropa

Fico už jednou na post hlavy státu kandidoval, ale v roce 2014 ho porazil do té doby poměrně neznámý podnikatel z Popradu Andrej Kiska.

Bude uklízet ulice

Danko také reagoval na svou nedávnou dopravní nehodu, kdy v bratislavské městské části Dúbravka narazil do semaforu a z místa ujel. Tvrdí, že se po nehodě podrobil dechové zkoušce s negativním výsledkem, ale policie to zatím nepotvrdila. Danko vysvětloval, že odjel z místa, protože si potřeboval ošetřit zranění, které při nehodě utrpěl.

Předseda SNS chce v pondělí na bratislavském magistrátu uhradit škodu ve výši 1500 eur (37 tisíc korun) a starostovi městské části Dúbravka chce navrhnout, že se zúčastní veřejně prospěšných prací a bude uklízet ulice.

Trefil jsem sloup, no a? Danko narazil do semaforu a ujel

Evropa

Danko se za nehodu omluvil a slíbil, že až do vyšetření nehody za volant nesedne. „Naštěstí na tom místě nestál žádný chodec,“ dodal místopředseda parlamentu.

Danko řekl, že potřebuje čas, aby si rozmyslel, jaké důsledky z nehody vyvodí. Zdůraznil, že nechce oslabovat vládní koalici, ale neodpověděl jasně na přímou otázku moderátora, zda odstoupí z funkce místopředsedy parlamentu.

Opozice chce svolat mimořádnou schůzi parlamentu k odvolání Danka z funkce. Fico označil Dankovu nehodu za „normální lidský příběh“, který se stává tisícům lidí na Slovensku. Pellegrini však vyzval Danka k politické zodpovědnosti.

Jako pan Pávek, baví se Slováci

Nehoda se stala v noci ze čtvrtka na pátek, kdy Danko se svým vozidlem narazil do sloupu s dopravní značkou a semaforem u přechodu pro chodce. Danko se k nehodě přiznal, ale může mu přitížit, že z místa ujel a nezavolal policii.

„Trefil jsem sloup. No a co? Všechno zaplatím, jsem pojištěný, není to žádný problém. Všechno je nahlášené na policii,“ reagoval Danko. „Dostal jsem večer smyk, což není nic neobvyklého,“ dodal.

Slovenská média však upozorňují, že pokud někdo při dopravní nehodě poškodí obecně prospěšné zařízení, musí zavolat policii a počkat na příjezd hlídky.

Na sociálních sítích se Slováci Dankovou havárií baví. Na satirické stránce zomri se Danko ve fotomontážích objevil třeba jako řidič Karel Pávek z českého filmu Vesničko má středisková, kterého ztvárnil Marián Labuda, nebo jako doktor z téhož filmu, který se při jízdě kochal okolní přírodou.

U Husákova hrobu

Danko se tento týden zviditelnil také tím, že společně s premiérem Ficem a dalším místopředsedou parlamentu Ľubošem Blahou (Směr) položili věnce k hrobu posledního komunistického prezidenta ČSSR Gustáva Husáka u příležitosti 111. výročí jeho narození.

Hrob bývalého československého prezidenta je na hřbitově v bratislavské městské části Dúbravka, kde se shodou okolností stala i zmíněná nehoda.

Husák byl symbolem normalizace v Československu po okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. Z postu hlavy státu abdikoval v prosinci 1989, zemřel v roce 1991. V roce 2019 v anketě Největší Slovák skončil na sedmém místě.

Tisíce Slováků opět protestovaly proti Ficově vládě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám