Hlavní obsah

Navalnyj se sarkasmem vylíčil mrazivé poměry ve věznici za polárním kruhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprominentnější z uvězněných ruských opozičních politiků Alexej Navalnyj na sociální síti Telegram ironicky vychvaloval mrazivé podmínky ve věznici za polárním kruhem, kam jej vězeňská stráž přepravila krátce před Vánocemi. V trestanecké kolonii Polarnyj volk (Polární vlk) jej už zavřeli na sedm dní na samotku, uvedl ve svém příspěvku.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Alexej Navalnyj na snímku pořízeném z videozáznamu ze soudního procesu (prosinec 2023)

Článek

V úvodu na telegramu opozičník připouští, že byl poněkud naivní, když se domníval, že jej za polárním kruhem přestane ruský prezident Vladimir Putin trápit zavíráním na samotku. Jakmile po transportu do nového vězení vyšel z karantény, hned jej zavřeli na samotku na sedm dní, protože „odsouzený Navalnyj se nepředstavil podle předpisů, nereaguje na výchovnou práci a nevyvozuje z toho náležité závěry“.

Následky pocítil doslova na vlastní kůži, protože běžně chodí vězni na vycházku odpoledne, kdy je o pár stupňů tepleji, zatímco v izolaci jsou procházky o půl sedmé ráno. A k dispozici má dvorek o rozměrech jedenáct krát tři kroky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexej Navalnyj po propuštění z berlínské nemocnice Charité, kde se léčil z otravy (září 2020)

„Chladněji než 32 stupňů pod nulou tu ještě nebylo. Ale i při takovém mrazu je možné se více než půl hodiny procházet, jen pokud se podaří nechat znovu vyrůst nos, uši a prsty. Máloco tak povzbudí jako procházka na Jamalu v 6:30 ráno,“ vylíčil v příspěvku, který agentura Reuters charakterizovala jako „nabitý sarkasmem“.

Zahřeje jen horký smažený slon

Navalnyj připomněl scénu z filmu Reventant (Zmrtvýchvstání) s Leonardem DiCapriem v roli zálesáka, který se ohřeje v mrtvém koni. „Pochybuji, že by to tu fungovalo. Mrtvá kobyla by tu za 15 minut zmrzla. Tady je zapotřebí slon, horký, smažený slon. Kdyby se rozřízlo břicho čerstvě rozehřátému slonu a vlezlo se do něj, dalo by se ohřát. Ale kde na Jamalu vezmu horkého upečeného slona, a to ještě v 6:30 ráno? Budu muset mrznout,“ dodal se symbolem úsměvu.

Trestní kolonie Polarnyj volk, ležící asi 60 kilometrů za polárním kruhem, je pokládána za jednu z nejdrsnějších věznic v Rusku. Většina vězňů, kteří si tu odpykávají trest, byla odsouzena za vážné zločiny, podotkl Reuters.

O jednom z nejvýraznějších ruských kritiků Kremlu neměli jeho spolupracovníci zprávy od začátku prosince, než se jim 25. prosince podařilo spojit se s ním přes Navalného právníka. Navalnyj pak ujistil své podporovatele, že je v pořádku, a potvrdil, že ho úřady přesunuly do trestanecké kolonie za polárním kruhem, ve vesnici Charp na Jamalském poloostrově.

Zvláštní cesta

Do odlehlého místa v Jamaloněneckém autonomním okruhu na Sibiři cestoval „za takových podmínek a tak zvláštní trasou“ přes Moskvu, Čeljabinsk a Jekatěrinburg, že nečekal, „že ho někdo najde dřív než v polovině ledna“.

Navalného za trest převedou na rok na samotku

Evropa

Navalnyj donedávna pobýval ve věznici IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky.

Známý kritik Kremlu, který byl v minulosti otráven, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu se domnívají, že se režim v Moskvě snaží zbavit nepohodlného kritika. Za důvod Navalného zmizení a přesunu do odlehlé končiny považují jeho spolupracovníci blížící se prezidentské volby v Rusku, v nichž se Putin bude ucházet o znovuzvolení.

Navalnyj je ve vězeňské kolonii na Sibiři

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám