Hlavní obsah

Navalnyj podává žalobu, nedostal zimní boty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexej Navalnyj (46), vězněný kritik Kremlu, zažaloval věznici, protože nedostal zimní obuv, i když ve Vladimirské oblasti, kde se nachází, už je mráz.

Foto: Šamil Žumatov, Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

Trestanci podle něj už týdny nosí zimní oblečení, ale jemu odmítli vydat patřičnou obuv. Podle rozhlasové stanice France 24 si musí vybírat mezi vycházkou na vězeňském dvoře a nachlazením.

Navalnyj si ve věznici s přísným režimem Melechovo, asi 250 kilometrů východně od Moskvy, odpykává devítiletý trest za krádež peněz, které nasbíral na svou prezidentskou kampaň, a pohrdání soudem. Ještě dříve mu justice vyměřila 2,5 roku za porušení podmínek jiného rozsudku, když se kvůli hospitalizaci v Německu po pokusu o otravu nervově paralytickou látkou nedostavoval na povinné kontroly.

Navalnyj už dříve odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu. Nyní tweetoval, že v poslední době dostává hodně dopisů o depresích a apatii. Vyzval proto Rusy, aby zvedli hlavu vzhůru.

Nálada Rusů kvůli sankcím upadá, roste nespokojenost

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám